Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

I Askola skapas 300 000 plastflaskor per dag

Från 2014
Uppdaterad 02.12.2014 05:17.
Robotarmar som rör sig med fin precision

Sedan Askolaföretaget Muovi Heljanko började forma flaskor av PET-plast har affärerna ökat. Yle Östnyland besökte fabriken.

Om du äter ketchup, tvättar håret med schampo eller använder spolarvätska till din bil kan det hända att plastbehållaren du håller i är gjord i den här fabriken.

I Muovi Heljankos fabriker i Askola görs över 50 000 000 flaskor per år och under en bra dag upp till 300 000. Behållare och flaskor i PET-plast blir allt mer populära och det har varit en lönsam affär också för Askolaföretaget som i två års tid har gjort flaskor i materialet.

En titt i fabriken

I fabriksbyggnaden är ljudnivån hög. Lyckligtvis finns en apparat med öronproppar vid ingången.

Försäljningschef Mårten Karlsson beklagar röran i fabriken, medan det byggs här kommer det vara lite stökigt. Det blir en förstoring av fabriksutrymme och lager. Dessutom kommer nya personalutrymmmen för de 28 som arbetar här.

Den produkt som Muovi Heljanko producerat mest är en kanister för spolarvätska. Nyligen har de börjat göra flaskor för ett företag som gör alkoholdrycker, så de flaskorna görs också i stora mängder.

Det är roligt att se hur maskinerna arbetar. En produkt som görs i PET-material utvecklas från en provrörsliknande form. Den åker in i en maskin som värmer upp plastet till omkring 100 grader, formar det med tryck och kyler sedan ner det.

Flaskan åker sedan vidare och robotarmarna staplar dem på rad på flak. När robotarna rör sig så är de lika försiktiga som också vi skulle är när vi försöker flytta på tomma flaskor. Det är vingligt.

SÄNK VOLYMEN PÅ DIN DATOR INNAN DU TITTAR PÅ KLIPPEN!