Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

I Borgå tar man väl hand om KOL-patienter

Från 2014
Uppdaterad 20.11.2014 10:56.
Sköterska informerar om sjukdomen KOL
Bildtext På onsdagen kunde man i Borgå testa sin lungkapacitet och få rådgivning i ämnet.
Bild: Yle/Carmela Walder

På onsdag var världsdagen för Kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL. Andningsförbundet lyfte upp Borgå sjukhus som ett exempel på bra vård.

Mängden tjära som samlas i lungorna på ett år
Bildtext Mängden tjära som bildas när man röker en ask per dag.
Bild: Yle/Carmela Walder

På KOL-dagen uppmärksammades Borgå sjukhus för sin rehabiliterande öppenvård för lungsjuka. Tobaksavvänjningsskötare Petra Ranta säger att sjukhuset är en föregångare. Sedan år 1998 har polikliniken för lungsjukdomar haft en tobaksklinik som ger upplysning och hjälper patienter att sluta röka.

På Näse hvc i Borgå fanns på onsdag flera specialister på plats. Oroade invånare kunde mäta sin lungkapacitet med hjälp av en mikrospirometer. De flesta som kom dit ville kolla om de var i riskzonen för att få KOL eller om de i värsta fall redan hade insjuknat.

Information om KOL vid Näse hvc
Bildtext Merja Aatola och Petra Ranta
Bild: Yle/Carmela Walder

Fyra till fem procent av Finlands befolkning uppskattas ha sjukdomen KOL, ungefär 200 000-400 000 personer. Sjukdomen märks till en början inte av men sedan uppstår symptom som hosta. Kronisk obstruktiv lungsjukdom går inte att bota men kan lindras med medicin. Det viktiga är att sluta röka och att börja motionera.

Läs också: KOL smyger sig på och förstör dina lungor för gott