Hoppa till huvudinnehåll

Detta händer i dag, torsdag

Från 2014
Uppdaterad 20.11.2014 16:16.
Finlandia Junior-kandidaterna
Bildtext Sovit gott i natt? De tävlar om Finlandia Junior-priset, från vänster: Maria Turtschaninoff, Iiro Küttner, Linda Bondestam, Ville Tietäväinen, Jyri Paretskoi, Saku Heinänen, Mila Teräs och Karoliina Pertamo.
Bild: Yle

I dag är det torsdagen den 20 november 2014. Här kommer ett axplock från dagens agenda.

  • Årets Finlandia Junior-pris delas ut. Två svenskspråkiga böcker är bland de sex nominerade: Min egen lilla liten, som är skriven av Ulf Stark och illustrerad av Linda Bondestam, och Maresi - Krönikor från Röda klostret, som är skriven av Maria Turtschaninoff. Båda böckerna är utgivna av Schildts & Söderströms, och båda har utkommit också på finska. Maria Turtschaninoffs Maresi fick Svenska Yles litteraturpris i år.
  • Var femte studerande söker hjälp för mentala problem. Studenthälsan SHVS (YTHS) redogör för situationen i dagens Finland. Får de som studerar hjälp när de lider av depression och ångest?
  • Gråt och tandagnisslan? Tandläkardagarna inleds i Helsingfors mässcentrum. Under seminarierna behandlas bland annat hur tänderna påverkas av att man gnider dem mot varandra, till exempel då man sover. Många finländare gnisslar tänder under natten.
  • Man behöver inte alltid grunda ett företag för att bli företagare. Man kan också köpa ett. Företagande och företagsköp diskuteras på Jatkaja-seminariet på Logomo i Åbo. Huvudtalare är Matti Vanhanen, vd för Familjeföretagarnas förbund.
  • Det är centralt för alla, oberoende av yrkesval, att kunna läsa flytande, lustfyllt, kritiskt och selektivt och att kunna tolka och leva sig in i många olika uttrycksformer, symboler och textvärldar. Läskompetens, litteratur och kreativitet lyfts fram på Läsforum på Hanaholmen i Esbo i dagarna två.
  • Hur har specialpedagogiken utvecklats i Svenskfinland? Detta diskuteras i Jakobstad, där Finland första specialskola, Jungmans skola, firar 50 år med öppet hus. Aktörer från det specialpedagogiska fältet presenterar sig i Kyrkostrands-Jungmans skola under dagen.

LÄS OCKSÅ:

Dagens agenda 19.11.2014