Staten skärper lagen för att få bukt med luftproblem inomhus
Den första mars förväntas en ändring av hälsoskyddslagen träda i kraft, tillsammans med en ny förordning gällande boendehälsa. Förordningen går ut på att de direktiv som tidigare funnits angående boendehälsa upphöjs till lag, och ska säkerställa att de faktiskt efterföljs.
I nuläget lider uppskattningsvis 600 000 - 800 000 finländare dagligen av skador som orsakats av problem med inomhusluft Även i Åboland har problematiken varit aktuell bland annat i skolor och daghem.
Överinspektör Vesa Pekkola vid Social- och hälsovårdsministeriet hoppas förordningen ska ge en behövlig knuff åt hela kulturen kring byggnadsunderhåll i Finland.
- Man måste reparera taket när det ser slitet ut, inte när det redan läcker in. Vi är bra på att föra bilen på service, men mycket sämre på att kontinuerligt underhålla byggnader, vilket i slutändan skulle spara både tid och hälsa, säger Pekkola.
Kunskap och informationsspridning viktigt
I samband med förordningen passar Social- och hälsovårdsministeriet på att uppdatera åtgärdsgränserna för olika fysiska, kemiska och biologiska faktorer. Det här gäller bland annat temperatur, drag, fuktighet, ventilation, radon, buller, koldioxid, kolmonoxid, tobaksrök, asbest och mikrober.
Dessutom fastslås kompetenskrav för att en utomstående expert ska ha rätt att utföra hälsogranskningar av byggnader.
- Kunskap och informationsspridning är nyckeln till att få bukt med problemen, annars finns risken att det tar år innan de upptäcks. Nu kommer det att finnas en förteckning över certifierade granskare som kommunerna kan anlita, säger Pekkola.
Pekkola presenterade förordningen i Åbo på onsdagen under ett seminarium på temat inomhusluft. Seminariet arrangeras av Aerobiologiska enheten vid Åbo Universitet och Inomhusluftsföreningen i samarbete med Åbo yrkeshögskola, Åbo stad och Lokalcentralen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Seminariet pågår också på torsdag.
Yle/ Ylva Vikström