Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Flaggan ska stanna i Hangö vattentorn

Från 2014
Uppdaterad 27.11.2014 13:03.
Hangö vattentorn
Bildtext Flaggningen ska bli säkrare i Hangö vattentorn.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Den finska flaggan ska fortsättningsvis vaja i vattentorget i Hangö. Det anser tekniska nämnden som igår inte alls höll med beredningen om att flaggningen borde upphöra.

Enligt beredaren, chefen för vatten och avloppsverket Sanna Varjus, är det farligt att hissa och hala flaggan i vattentornet. Dessutom är vattentornet inte en flaggstång så flaggningen är inte obligatorisk.

Flaggan väcker känslor

Frågan om flaggans vara eller icke vara verkar vara en betydelsefull fråga för Hangöborna. Debatten har gått het på nätet och telefonen har gått varm hos politikerna i tekniska nämnden.

- En kille ringde åt mig och sa att flaggan har funnits där i 73 år att varför måste den tas bort nu, berättar socialdemokraten Seppo Immonen, ordförande i tekniska nämnden i Hangö.

Enhällig nämnd

Responsen har haft en inverkan på nämnden. I går (20.11) röstade man för att fortsätta flagga. Alla politiker flaggade för fortsatt flaggning och rösterna blev 9-0.

- Jag bor i Täktom och flaggningen är helt samma för mig. Men responsen jag har fått av invånarna gjorde att jag röstade för fortsatt flaggning, berättar Immonen.

- Men man måste vara noga med att det är tryggt att sköta saken, tillägger Immonen.

Vattenverkets chef hade föreslagit att frågan går vidare till stadsstyrelsen. Men nämnden beslöt att stadsstyrelsen inte ska behandla ärendet.

Artikeln korrigerades 27.11 kl. 13:02. Frågan går inte vidare till stadsstyrelsen som det felaktigt stod i originaltexten från 20.11.

Diskussion om artikeln