Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Statspris till barnkulturaktörer

Från 2014
Uppdaterad 20.11.2014 11:09.
Dansteatern Raatikko
Bildtext Dansteater Raatikko har erhållit Undervisningsministeriets Barndagspris.
Bild: Dansteatern Raatikko-Johnny Korkman

Undervisningsministeriets Barndagspris för 2014 har tilldelats Raumo konstmuseum och Dansteatern Raatikko. Statsprisen i barnkultur går i år till författaren-illustratören Linda Liukas och musikduon Soiva Siili. Kultur- och bostadsminister Pia Viitanen delade ut priserna torsdagen den 20 november i Helsingfors.

Barndagspriset beviljas av kulturministern som erkänsla för ett betydande arbete för främjande av konstfostran konsthobbyer. I år har man särskilt velat lyfta fram främjandet av en starkare kultutkompetens hos barn. Varje pris är värt 8 500 euro.

Statsprisen i barnkultur beviljas av Centret för konstfrämjande som erkänsla för förtjänstfullt arbete inom barnkultur som slutförts under de tre senaste åren eller för långvarig och förtjänstfull verksamhet inom barnkultur. Prisen är värda 15 000 euro och beviljas ur tipsmedel.

Minister Viitanen berättade i sitt tal om de projekt som är med om att starta det barnkulturpolitiska programförslaget. Meningen med projekten är att öka barns deltagande i konst och kultur och att skapa nya sätt att ge vidare kunskap och erfarenheter om olika konstområden och om kulturarvet. Ministeriet bereder ett åtgärdsprogram för de kommande åren.

- Vi strävar efter stärka barns kulturkompetens, vilket innebär förmåga att ta till sig, använda och ändra kulturen. Att såväl skapa som att ta emot konst. Barnen har rätt att få delta i kultur- och konstlivet, påminde Viitanen.

- Genom de riksomfattande pilotprojekten undersöker man barns kulturkompetens, främjar spridandet av planer för kulturfostran, ökar barns kunskap och erfarenheter av konst och kulturarvet samt uppmuntrar barn att bekanta sig med konstinstitutioner, museer och andra offentliga utrymmen.

De pilotprojekt som understöds av ministeriet är projektet Taikava i Vanda stad, projektet Kulttuurivoltti som drivs av Föreningen för kulturarvsfostran i Finland, Barnkulturnätverket Aladdins lampa och deras projekt Skolornas filmvecka, Läscentrets projekt Satavuotiaan Suomen uusi lukutaito och äventyrsbanan Davvi i Uleåborgs stads kulturhus Valve.