Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

I Ensemble Vida har varje stämma en viktig roll

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Martin Segerståle och Hanna Nybergh från Ensemble Vida
Bildtext Martin Segerståle och Hanna Nybergh från Ensemble Vida.
Bild: Nilla Hansson

I Ensemble Vida är varje stämma lika viktig. Det är ingen hobbykör, i Vida sjunger man hundraprocentigt, men bara så länge lusten finns.

"Den enskilda rösten har en viktig roll och präglar vårt sound", säger Hanna Nybergh som är sångare och ordförande för den nya sångensemblen Vida som ger din debutkonsert i S:ta Katarina kyrka i Åbo den 19 december.

Ensemblen Vida består av 15 sångare och en dirigent. Idén uppstod efter att dirigenten Martin Segerstråle, ordförande Hanna Nybergh och den tredje grundande medlemmen Panda Eriksson prövat på kvartettsång inom ramen för studentkörerna Florakören och Brahe Djäknar.

Man kan helt klart påstå att denhär kören består av ett handplockat gäng goda korister med gemensamma höga ambitioner och behov av musikaliska utmaningar.

En alldeles speciell ensemble också för den garvade dirigenten

Dirigenten Martin Segerstråle är ju inte precis någon novis när det gäller körsång. Han har lett många väldigt olika körer och fick nyligen motta dirigentpriset ur Kurt-Erik Långbackas fond. Ändå verkar denhär kören vara väldigt speciell också för honom. Det är speciellt att själv få ta hand om en kör alldeles från början. Maritn Segerstråle jobbar nu med att hitta körens eget sound för att senare kunna pröva på olika sorts repertoarer och experimentera. Just nu är det senromantik som gäller.

Glädjen är det viktigaste

Både ordförande Hanna Nybergh och dirigenten Martin Segerståle talar om glädje och "teamwork", samarbete, som det viktigaste i den nya kören. Det finns inga hierarkier. Ingen är bättre än någon annan och ingen leder heller sin stämma, berättar Hanna Nybergh. Det att man har så roligt tillsammans skapar potential att verkligen göra bra musik, tror hon. "Musik är inte bara noter, det är allt som kommer efter det". När sångglädjen inte längre finns, lägger man ner verksamheten.

Projektkör

Ensemble Vida jobbar som en projektinriktad kör. Det betyder att man övar efter behov och inte som en mera hobbyinriktad kör med veckovisa övningar som samtidigt är sociala tillställningar för körmedlemmarna. I Vida träffas man hellre över ett veckoslut för att öva intensivt. Det sociala sköter man på andra sätt, säger dirigenten Martin Segerstråle. Medlemmarna i Ensemble Vida tillhör den generation som allra mest umgås via sociala medier på nätet.

Följ med Ensemble Vidas verksamhet och läs mer på:

Twitter: @ensemblevida
https://www.facebook.com/ensemblevida
http://ensemblevida.com/