Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Maria Turtschaninoff får årets Finlandia Junior

Från 2014
Uppdaterad 20.11.2014 20:21.
Yle Nyheter: Maria Turtschninoff belönades - Spela upp på Arenan

Årets Finlandia Junior-pris går till den finlandssvenska författaren Maria Turtschaninoff för boken Maresi – Krönikor från Röda klostret. Prissumman är 30 000 euro.

Maresi av Maria Turtschaninoff
Bildtext Maresi är den tredje boken i Turtschaninoffs fantasyvärld.
Bild: Yle/Catariina Salo

Det var filmregissören Johanna Vuoksenmaa som valde årets vinnare bland de sex nominerade.

- Maresi tog mig till en egenartad plats där jag aldrig tidigare hade varit och höll mig kvar där. Boken förmedlade intryck och stannade kvar i medvetandet ännu långt efter att jag hade läst den sista sidan. Som fantasylitteratur har den dessutom en uppfriskande könsfördelning, sade Vuoksenmaa på prisutdelningen.

– Tack till alla som har trott på den här – och nu tar jag f-orden i min mun - feministiska flickboken, för det är en bok om flickor för flickor, sade Maria Turtschaninoff själv i sitt tacktal, som hon höll på svenska.

Hon sade att hon är speciellt glad över att få ta emot priset i egenskap av finlandssvensk och representant för en minoritet. Enligt henne är det ett bevis på att den finländska litteraturen lever och mår bra på två språk.

Dessutom gläder det henne att allt fler börjar få upp ögonen för fantasy.

– Världen har börjat inse det vi fantasy-fantaster har vetat redan länge: att fantasy är ett litterärt redskap som ger oss en möjlighet att utforska vår egen värld på ett nytt, spännande och gränsöverskridande sätt.

Turtschaninoffs tredje fantasybok

Maresi är utgiven av Schildts & Söderströms i år och har också utkommit på finska. Boken fick Svenska Yles litteraturpris i oktober.

Turtschaninoff är uppvuxen i Helsingfors, men bor nu i Karis. Hon har sagt att berättelser med fantastiska, övernaturliga element var hennes första litterära kärlek och att hon blev författare för att kunna skapa egna världar.

Maresi är den tredje, fristående boken i Turtschaninoffs fantasyvärld. Handlingen utspelar sig på en liten ö - i Röda klostret som är en tillflyktsort för förföljda och utsatta flickor och kvinnor. Trettonåriga Maresi har levt ett fridfullt liv i klostret i fyra år. Då sveper ondskan in över ön och hon tvingas agera.

Här finns en lite längre intervju där Maria Turtschaninoff berättar om att skriva, läsa och jobba som författare.

Bland de nominerade fanns också en annan finlandssvensk bok, Min egen lilla liten som är skriven av Ulf Stark och illustrerad av Linda Bondestam. Också den är utgiven av Schildts & Söderströms.