Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ulrika Bengts vill ha din tonåring - på film

Från 2014
Ulrika Bengts gör TV på Monika Fagerholms Lola uppochner
Bildtext Ulrika Bengts jobbar nu med att göra en teveserie av Monika Fagerholms Lola uppochner
Bild: Yle / Ted Urho

Då det blev klart att Monika Fagerholms Lola uppochner blir teve fick västnylänningarna första tjing på rollerna. Nu fortsätter regissören Ulrika Bengts jakt på ungdomar i åldern 17-22 i huvudstadsregionen.

Det är klart att jag letar efter mina bilder, som läsare har jag ju ”sett” filmen i huvudet. -Ulrika Bengts

För Ulrika Bengts gäller det nu att besätta elva huvudroller till sin nya teveserie som är baserad på Monika Fagerholms roman Lola uppochner. Att Bengts började castingprocessen i Västnyland handlar om rättvisa.

- Det görs så lite teve och film i Finland, så därför tycker jag det är viktigt att börja där var det utspelar sig. I det här fallet är det Ekenäs, förklarar Bengts. Romanen utspelar sig i Flatnäs, ett fiktivt samhälle som i mångt och mycket påminner om Ekenäs.

Vad letar hon efter?

Det som Ulrika Bengts letar efter just nu är flickor och pojkar i de sena tonåren, i åldern 17-22. När hon provfilmade för Iris dök över 400 människor upp och inför Lärjungen lite färre. Nu räknar hon däremot med ännu fler hugade.

- Det är ju en massiv produktion. Då man anmäler sig till oss så får man två scener att öva in och en tidpunkt då man ska dyka upp på provfilmningen. Sedan kommer jag också att titta igenom allt en gång till så att jag säkert inte har missat något, säger Bengts.

Då Bengts både sträckläst romanen och skrivit manuset till teveserien, tillsammans med Annina Enckell, har hon även skapat sig bilder över hur karaktärerna ser ut.

- Det är klart att jag letar efter mina bilder, som läsare har jag ju ”sett” filmen i huvudet. För mig gäller det att skapa något nytt och inte bara filma av romanen, säger hon.

För anmälning och frågor kring castingen i Helsingfors, kontakta nina@langfilm.fi

Läs också: Lola upp och ner på tv

Mer om ämnet på Yle Arenan