Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Testa avokado som ansiktsmask, hårinpackning och i efterrättsskålen

Från 2014
Uppdaterad 18.01.2019 16:03.
Alexandra doftar på en avokado.
Bildtext Alexandra doftar på en avokado
Bild: YLE/Strömsö

Mjukt hår, god nattsömn och glatt humör kan faktiskt växa på träd – i form av avokado. Den krämiga gröna frukten är fullpackad med näring för hela kroppen. Dessutom ger den en både god och nyttig chokladmousse.

Strömsö inslag: Avokado - Spela upp på Arenan

Avokado kommer från Centralamerika där den växer vild på träd som kan bli 20 meter höga. När man odlar avokado brukar man dock hålla träden lite lägre så att det ska gå lättare att skörda. Här i Europa odlar vi främst avokado i Spanien och Israel, och säsongen är ganska kort. Några månader runt nyår får vi passa på att frossa i europeisk avokado.

Frukten innehåller B-, E- och K-vitamin, folat och kalium, men det kanske viktigaste ämnet är tryptofan, en aminosyra som är väldigt viktig för kroppens produktion av melatonin som gör att vi sover bra, och serotonin som gör att vi känner oss glada och harmoniska. Det är alltså ganska lämpligt att avokadon mognar just mitt i vintern när många behöver lite hjälp att sova gott och hålla humöret uppe.

Avokado är också väldigt rik på fett, ungefär en femtedel av frukten består av olja. Den brukar vara grön i färgen av klorofyll, som är en bra antioxidant. Oljan smakar avokado och är god att ha i salladsdressing eller på grönsaker, men jag använder den mest på huden och i håret. Oljan är rik på D- och E-vitamin som håller huden mjuk och smidig, och olika steroler som kan ha lindrande och läkande effekt vid olika hudproblem. Min hårolja med avokadoolja, kokosolja och rosmarin gör håret väldigt återfuktat, glansigt och friskt. Det bästa är att sova med oljan i håret och tvätta ur den morgonen därpå.

Avokado kan också användas till en kombinerad chokladmousse och ansiktsmask som smakar fräscht och väldigt gott, och samtidigt är hemskt bra som fuktighetsmask för ansiktet.
(Recept på chokladmousse med avokado hittar du här.)

Hårolja med avokado
88 ml avokadoolja
10 g smält kokosolja
2 ml eterisk olja av rosmarin

Blanda allt i en flaska och skaka om.
Stryk ut i torrt hår, framförallt i topparna och hårbotten.
Sätt på en duschmössa eller plastpåse för att undvika kladd, och dra på en yllemössa utanpå.
Sov med inpackningen i håret.
När du tvättar ur oljan ska du ta schampo i håret utan att blöta först. Gnid in håret i schampo och låt verka någon minut. Skölj sedan i ljummet vatten. Eventuellt kan du behöva tvätta en gång till.
Den här oljan är också väldigt skön att smörja på trötta och svullna fötter och vrister.

Chokladmousse med avokado
Den här moussen smakar gott och fräscht och de flesta anar aldrig vilken huvudingrediensen är. Servera moussen som dessert, och gnid in resten i ansiktet som ansiktsmask.

4 – 6 portioner

3 avokado
1 ½ dl kakaopulver
1 dl honung
½ dl vatten
Saften av 1 citron

Kör med stavmixer till en jämn smet
Smaka av med citronsaft
Fördela i små portionsskålar

När du använder moussen i ansiktet, fördela den jämnt över ansiktet och låt verka i 20 minuter. Tvätta av med ljummet vatten.

Mer om ämnet på Yle Arenan