Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Presidenten bjöd Anna Rukko på fest

Från 2014
Uppdaterad 21.11.2014 11:06.
Bild på Anna Rukko.
Bildtext Anna insjuknade i cancer när hon var elva år gammal.

Anna Rukko har samlat in 50 000 euro till det nya barnsjukhuset genom att göra smycken och auktionera ut dem på nätet. Förra veckan hittade hon en överraskning bland posten, presidenten bjöd henne till självständighetsbalen.

Anna Rukko insjuknade i cancer när hon var elva år gammal. I dag har hon fyllt 18, är friskförklarad och älskar att göra smycken. Hon tycker om det så mycket att hon startat ett projekt som går ut på att hon auktionerar ut egengjorda smycken på en Facebook-sida. Alla inkomster går oavkortat till det nya barnsjukhuset.

Anna har lyckats samla ihop 50 000 euro och förra veckan fick hon post av presidenten, nämligen en inbjudan till självständighetsbalen. Men vi återgår till balen strax. Först lite mer om Annas fina projekt.

När Anna låg på Barnkliniken började hon göra smycken varje gång hon hade krafter till det. Utrymmena på sjukhuset var små så man kunde inte göra så mycket. Att göra smycken var ett bra tidsfördriv då men det förblev Annas hobby.

Anna började fundera om hon kunde hjälpa till med insamlingen av pengar till det nya barnsjukhuset och tänkte att hennes hobby kunde vara nyckeln till det.

- Vår familj var i Lappland och jag hade med mina smyckesgrejer. Det var där jag kom på idén med att auktionera ut mina smycken.

Det är Annas eget projekt men bakom sig har hon hela Nya barnsjukhuset-stödföreningen och hennes mamma har gett mycket stöd.

Smyckesvälgörenhet

Auktionen går till så att Anna lägger ut nya smycken på Facebook-sidan en gång i veckan och sedan ligger de kvar en tid. Den som ger det högsta budet får köpa smycket.

- Det dyraste smycket såldes för 1100 euro.

Alla pengar går oavkortat till det nya barnsjukhuset. De går inte alls via Annas konto.

Frisk

I dag är Anna friskförklarad. Vi undrar om hon grubblar mycket kring sjukdomen, hur stor är rädslan hon bär på?

- Jag försöker leva i nuet och ta en dag i sänder. Att fundera på det ger mig ingenting positivt så jag försöker låta bli.

Fest med Sauli Niinistö

Förra veckan fick Anna post. Det var ett vanligt kuvert som den vanliga posten delade ut bland alla räkningar och reklamtidningar. Anna såg att det stod "Av republikens president" på kuvertet och gissade vad det var fråga om.

- Jag skrek "HJÄLP!" och ringde min mamma. Hon sa att jag inte fick öppna kuvertet innan hon kommit hem eftersom hon ville se när det öppnades.

Anna var tvungen att vänta en timme innan hon kunde öppna kuvertet tillsammans med mamman.

Festutsyrseln

Annas sexåriga bror har ritat en klänning som han tycker att hon kunde klä sig i på balen. Klänningen har hjärtan, blommor och hus och den finns att se på Annas FB-sida.

- Jag kanske inte klär mig i den, skrattar Anna.

Vi är de första som får höra att designern Mert Otsamo lovat designa en klänning åt Anna för endast materialkostnader. Hon vill inte avslöja mer om klänningen. Vi sår se den på självständighetsbalen.