Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Kias bokklubb: Gone Girl

Från 2014
Uppdaterad 20.11.2014 15:37.
My och Anka har läst Gone Girl.
Bildtext My Tengström och Anka Granroth har läst Gone Grirl av Gillian Flynn i månadens avsnitt av Kias bokklubb.

Bokklubben är tillbaka. Den här gången har vi läst ”Gone Girl” av Gillian Flynn. Vi lär känna det gifta paret Amy och Nick Dunne som bor i en villa i mellersta USA. Amy försvinner på sin och Nicks femåriga bröllopsdag. Som äkta man blir han naturligtvis huvudmisstänkt.

Programmet är inte längre tillgängligt

Kia Svaetichin gästas denna gång av programledaren My Tengström och webbredaktören Anka Granroth. Boken blev nyligen film och författaren Gillian Flynn har också skrivit manus till den. David Fincher står för regi. My läste först boken och såg sedan filmen medan Anka gjorde tvärtom.

Var boken läsvärd?

My: Jag hade svårt med boken i början och det var nära att jag skulle ha gett upp helt. Den är indelad i tre delar och i slutet av första delen var jag tvungen att googla mig framåt i handlingen för att alls ha lust och ork att fortsätta läsa. Det är en bok som är väldigt långsam men sedan börjar det hända saker. Sjuka saker. Man ska ha tålamod med den här boken, nu efteråt tycker jag att den var väldigt smart och underhållande.

Anka: Jag såg filmen först vilket var ett stort misstag om man vill läsa boken, för jag tycker att man måste välja, antingen ser du filmen eller så läser du boken. Men man kan inte göra båda, eftersom den första formen du än väljer, bok eller film, är den bästa. Jag tycker att boken var jättetråkig för jag visste hela tiden vad som skulle hända. Skulle jag inte ha varit med i den här bokklubben skulle jag antagligen inte ha orkat läsa till slut.

Vad var bokens budskap?

My: Att inte gifta sig någonsin, typ. Alla karaktärer är mer eller mindre galna i den här boken, så jag tänkte att kanske det här är resultatet av ett äktenskap. Författaren Gillian Flynn är väldigt kritisk till hela institutionen äktenskap.

Anka: För det första skall man inte ge sig in i tidningsbranschen om man vill ha jobb. Det är ett dåligt yrkesval. Och för det andras ska man inte ge en bild av sig som inte är sann. Du skall inte leva ett falskt liv och låtsas att du är en annan människa än vad du egentligen är.

My: Det är möjligt, fast jag tyckte sedan igen att jag lärde mig av boken att alla spelar olika roller i livet. Mer eller mindre i någon mån.

För vem rekommenderar ni boken?

Anka: Jag rekommenderar boken till alla som suktar efter lite spänning. Om man har läst en massa deckare och tycker att de är lite tråkiga, då ska man absolut läsa den här för den är så speciell. Det är också en äkta samtids roman som handlar om finanskrisen, att förlora sitt jobb och allt sådant som händer i vårt dagliga liv.

My: Jag rekommenderar boken till i princip vem som helst förutom om du just har förlovat dig eller ska gifta dig nästa vecka. Å andra sidan kan den ge insikt i saker och vilka misstag du inte ska begå. Gone girl passar till vem som helst som vill läsa en spännande bok.

Vad ger ni för vitsord?

My: Det är ett så drastiskt val. Men jag ger 8 av 10 för fast än storyn är bra var boken svår att komma in i. Filmen däremot får bara 7, men det är för att jag hade läst boken innan.

Anka: Jag ger nog 9 av 10 för storyn är så bra. Filmen får också 9 av mig.

Mer om ämnet på Yle Arenan