Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fullt hus när Kyrkostrands-Jungmans skola fyller år

Från 2014
Uppdaterad 21.11.2014 15:58.
Yle Nyheter: Kyrkostrands-Jungmans skola fyller 50 år - Spela upp på Arenan

Finlands första specialskola fyller 50 år. Det firades med en annorlunda skoldag i Kyrkostrands-Jungmans skola i Jakobstad.

Folket väller in genom dörrarna när Kyrkostrnads-Jungmans skola håller öppet hus. Alla är de nyfikna på den unika skolan som finns i stadsdelen Kyrkostrand i Jakobstad.

Skylt vid infarten till Kyrkostrands-Jungmans skola
Bildtext Kyrkostrands-Jungmans skola
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Dels är det en närskola för Kyrkostrandsbarn i förskolan upp till femte årskurs och dels är det en specialskola för barn i förskolan upp till nionde klass.

- Jag vill påstå att det är unikt i hela världen att vi har elever med olika behov under samma tak. Redan från förskolan får barnen lära sig att det finns personer med olika behov och det ökar toleransen, säger rektor Ida Kronholm.

Det hela började 1964 som Lyckebo daghem. På 1990-talet blev det en skola för elever i närområdet och för elever med specialbehov från hela regionen. I dag går 222 elever i Kyrkostrands-Jungmans skola, av dem går 47 i specialklasser.

2011 revs en del av skolbyggnaden på grund av fukt- och mögelproblem. Det här skedde efter en lång kamp om att få finansiering för en ny skola. I dag är halva skolan en ny byggnad och andra halvan är renoverad.