Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Thailändare grips för handgest från Hungerspelen

Från 2014
Uppdaterad 20.11.2014 18:39.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Thailändare grips för hungerspelstecken - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Flera thailändska studenter har gripits efter att de har använt sig av en upprorsgest från filmserien The Hunger Games (Hungerspelen) för att protestera mot militärjuntan. Regeringen har förbjudit trefingersgesten.

I The Hunger Games håller människor upp tre fingrar i luften för att protestera mot den totalitära regimen som styr den fiktiva postapokalyptiska staten Panem. Den tredje filmen i serien, The Hunger Games Mockingjay 1, har haft premiär den här veckan i Thailand.

Thailändska studenter har ordnat evenemang där de delar ut gratis biljetter till filmen medan de gör trefingersgesten. Enligt studenterna är det ett sätt att protestera mot bristen på yttrandefrihet efter att militären tog makten i maj.

- Trefingersgesten är ett sätt att visa att jag efterlyser min grundläggande rätt att leva mitt liv, säger den 26-åriga studenten Natchacha Kongudom.

Den thailändska regeringen har förbjudit handgesten och flera studenter har gripits. Enligt myndigheterna har studenterna förts bort för att få sina "attityder justerade". Flera biografer har stoppat visningarna av filmen efter att de har fått information om att studenter planerar protestevenemang.

Oroande utveckling

Militären tog makten i Thailand i maj efter att landet hade skakats av demonstrationer i flera månader. Sedan dess har militären infört mycket hårda undantagslagar. Det är till exempel förbjudet att samla fler än fem personer för att prata politik.

En representant för människorättsorganisationen Human Rights Watch uttryckte oro över militärens agerande. Han anser att den senaste raden av gripanden är oroväckande.

- Det vi ser idag är en bekräftelse på att Thailand är en militärstat. Vi ser att landet styrs av militärens undantagslagar. Den lagen tar bort de medborgerliga rättigheterna. Det här kommer att lyfta frågan om hur uppriktig militären är när den säger att den vill reformera landet, säger Sunai Phasuk från Human Rights Watch.

På onsdagen greps fem universitetsstuderande för att de steg upp och gjorde trefingersgesten under ett tal av premiärministern, arméofficeren Prayut Chan-o-cha. Flera av Thailands främsta tidningar publicerade bilder på ungdomarna medan de gör trefingerstecknet.

Inget åtal har ändå väckts mot studenterna och de släpptes under torsdagen.