Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Utebelysning i trädgården

Från 2014
Uppdaterad 25.11.2014 13:17.
Strömsös lusthus
Bildtext Lusthuset är upplyst i höstmörkret.

Novembermörkret kan kännas väldigt deprimerande, speciellt om marken är bar. Dagarna blir bara kortare och kortare, dagsljuset blir till ett suddigt dis och det kännsa bara för jobbigt! Nu är det dags att pigga upp sig själv, grannarna och trädgården med litet belysning.

Strömsö inslag: Ljusslingor 1 - Spela upp på Arenan

Jag tycker att man gärna kan börja med de första lamporna i trädgården redan tidigt på hösten när mörkret kryper på. Det som man gärna kan tänka på är att lite maskera belysningen så att den inte alltför mycket påminner om de traditionella julbelysningarna.

Med hjälp av em timer (klocka) går det bra att ställa in belysningen så att den tänds när det skymmer och släcks då man önskar. Det här är ett enkelt sätt att regelera belysningstiden och samtidigt spara lite pengar. En gång per vecka får man lov att justera timern efterhand som det mörknar tidigare och tidigare.

Strömsö inslag: Ljusslingor 2 - Spela upp på Arenan

Att tänka på:
- använd endast belysning som är gjord för utomhusbruk
- välj gärna ledlampor, de är energisnåla och hållbara
- se till att skarvsladdarna även är gjorda för utomhusbruk,
- tänk på hur du drar elsladdarna, fundera över eventuell snöskottning osv...
- skydda eventuella skarvsladdar och kopplingar från fukt. Det finns speciella plastboxar på marknaden för ändamålet.

Om du år efter år belyser en viss buske eller ett träd så kan det löna sig att göra en mera permanent lösning på eltillförseln. Gräv ner en jordkabel med en stickkontakt för utomhusbruk.

Strömsö inslag: Utebelysning i trädgården - Spela upp på Arenan

Vi använder allt mer belysning i trädgården. Utbdet av ljusslingor, lyktor, nät och annan belysning blir bara bredare och bredare. Ett bra tips är att göra en helhetsplanering för belysning och elanslutningar i trädgården. Lösa skarvsladdar som dras hit och dit innebär alltid en risk. Nergrävda jordkablar och för ändamålet tillverkade stickontakter som placerats ut på väl planerde ställen gör att säkerheten ökar och vi slipper också alla skarvsladdar.

Vår installation i lusthset med det belysta möblemanget är ett exempel på en höstbelysning i trädgården som inte direkt ger en julkänsla!

Mer om ämnet på Yle Arenan