Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrikes regering ökar kampen mot potentiella jihadister

Från 2014
Uppdaterad 20.11.2014 19:33.
Jihadister bränner sina franska pass
Bild: Reuters

Efter flera nya videor med militanta franska jihadister ökar den franska regeringen nu sin kamp mot fransmän som misstänks vilja ansluta sig till terroristgrupper som IS.

I en sju minuter lång video bränner tre franska jihadister, sina franska pass över en öppen eld. Informationen om videon släpptes i fransk media under torsdagen och har upprört fransmännen.

- Detta är ett sätt att skända och protestera mot Frankrike. Männen som bränner upp sina pass vill visa att de aldrig mer kommer tillbaka till sitt hemland, kommenterar journalisten Wassim Nasr på Tv-kanalen France 24.

Redan tidigare i veckan kom en annan video där minst två militanta jihadister har identifierats som just fransmän. I den hemska videon dödar IS flera syriska soldater och en amerikansk hjälparbetare. Videon har orsakat stor uppståndelse.

- Videon upplevs samtidigt som ett hot om att franska jihadister kan komma att utföra dåd på hemmaplan i Frankrike, varnar Jean-Charles Brisard, specialiserad på terrorism.

Fransmän kan fråntas sina pass

Den franska regeringen oroas allt mer över det faktum att omkring tusen franska män och kvinnor redan har rest till Syrien eller Irak för att strida med olika muslimska terroriströrelser.

Nu förstärker regeringen sin kamp i sitt försök att stoppa ytterligare fransmän från att bege sig iväg.

För bara några dagar sedan trädde en ny fransk lag i kraft. Nu kan myndigheterna med lagens hjälp frånta fransmän deras pass, om han eller hon misstänks resa ut från landet och söka sig till terrorgrupper. Lagen kan även leda till fängelsestraff på tre år och böter på 45 000 euro.

- Först och främst är det unga fransmän som blir utsatta för propaganda från terroristerna, sade inrikesminister Bernard Cazeneuve i veckan.
- Jag ber Frankrikes ungdomar att öppna ögonen och tänka efter. För det våld som utförs av terrorgrupperna är fruktansvärt, tillade han.

Ungdomar värvas via internet

Enligt en undersökning från CPDSI (en fransk myndighet med uppgift att bevaka islamska terrorgrupper) är det främst unga i åldern 15-21 år som blir uppsökta av radikala muslimska grupper. Kontakten sker till nittio procent via internet.

Enligt tidningen Le Figaro lanserar regeringen nu i januari en omfattande internetkampanj där man med videor ska upplysa unga om vad som verkligen sker i Syrien och Irak. Här kommer familjer att berätta om sina lidanden, efter det att en familjemedlem blivit jihadist.

Inrikesminister Bernard Cazeneuve försöker även starta samarbete mellan olika EU-ministrar så att man gemensamt går ut med varningar på sociala medier som Google, Facebook och Twitter.

Vidare skyndar det franska utbildningsministeriet nu på med att utbilda ett visst antal lärare som tar upp frågor om terrorism. Nästa år ska de skickas ut i landets skolor för att upplysa skoleleverna om terrorismens faror.

Redan i våras inledde den franska socialistregeringen en telefonservice. Personer som misstänker att familjemedlemmar eller bekanta planerar att bli jihadist kan ringa dit. De som ringer förblir anonyma. Sedan dess har 625 personer förhörts av fransk polis.

- Vi har lyckats förhindra mellan sjuttio och åttio personer att resa till krigets Syrien, säger Bernard Cazeneuve till public-service Tv-kanalen France 2.
Enligt franska medier kan man se det som en stor succé.

Under den senaste tiden har 138 jihadister återvänt till Frankrike, och de får nu hjälp med att påbörja ett nytt liv i sitt hemland.

Av Johan Tollgerdt