Slarvar också du med bilservicen?
Lågkonjunkturen har lett till att många snålar med underhållet av bilen. Det kan bli dyrt i längden eftersom livslängden för en bil minskar om man inte sköter om den. Service är ofta billigare än reparation av en skada som kunde ha undvikits.
Handeln med nya bilar har gått trögt i flera år och Finlands bilpark blir äldre. Det borde alltså vara goda tider för bilverkstäderna när bilarna ska hållas i skick, men efterfrågan på service och reparationer är inte så stor som man kunde tro.
– Just nu finns det egentligen ingen kö någonstans, varken vid så kallade märkesverkstäder eller andra bilverkstäder. Man får tid inom tre dagar nästan överallt och situationen är den samma i hela landet, säger Jouko Sohlberg, teknisk direktör vid Bilbranschens centralförbund.
Bilägare sparar bort servicen
Mycket tyder på att det har blivit vanligare att bilägare slarvar med bilservicen. Bilar som inte har servats enligt biltillverkarnas rekommendationer diskuteras ofta då Sohlberg träffar aktörer inom bilbranschen.
Verkstäder rapporterar om kunder som vill att bara det allra nödvändigaste, till exempel oljebyte, ska utföras men att inget annat av det som står i serviceprogrammet ska göras.
Fenomenet med kunder som vill göra bara en del av serviceåtgärderna är bekant för verkstadskedjan Atoy. Enligt marknadsföringschefen Janne Mäki händer det så gott som dagligen vid kedjans alla bilverkstäder att någon kund vill att intervallservicen bantas ner till bara det mest nödvändiga.
Vid Atoy har man också reagerat på att det speciellt bland kunder med nya bilar finns en okunskap om hur ofta och på vilket sätt bilen ska servas. Det här gör att kunderna kan bli väldigt förvånade när de får en uppskattning om hur mycket servicen kommer att kosta.
Bytesbilar i dåligt skick
Också bilaffärerna får i samband med bilköp ta emot bytesbilar som inte har skötts om regelbundet.
– Den som köper en begagnad bil gör klokt i att noggrant syna bilens servicebok och kontrollera vilken service som har gjorts och vad som har försummats. Det påverkar både bilens skick och värde, säger Sohlberg.

– Vårt klimat är tufft med kyla, hetta och fukt och därför har det stor betydelse om bilen har varit på årsservice och kontrollerats efter ett visst antal körda kilometer. Det är extra viktigt för säkerheten att både bromsar och styrsystem fungerar som de ska, säger Sohlberg.
Märkesverkstad eller ej?
Traditionellt har nya bilar förts till märkesverkstäder medan lite äldre bilar har fått service vid bilverkstäder med lägre prisnivå. Numera gäller biltillverkarens garanti också för service vid andra än märkesverkstäder, bara man följer tillverkarens instruktioner.
– Många bilägare känner inte till det här och det finns också en tro på att märkesverkstadens stämpel i bilens servicebok höjer återförsäljningsvärdet, men attityderna håller småningom att förändras, säger Automobilförbundets verkställande direktör Pasi Nieminen.
Märkesverkstädernas marknadsandel minskar samtidigt som verkstadskedjorna får ett starkare fotfäste runt om i landet.
– De bilverkstäder som varken är kopplade till vissa bilmärken eller ingår i en kedja kommer på sikt att bli färre. En del av dem kommer att tvingas att sluta eller slå ihop sig med andra verkstäder, eftersom det inte finns tillräckligt med kunder, förutspår Jouko Sohlberg vid Bilbranschens centralförbund.
Dyrt är inte alltid bäst
Prisskillnaden mellan olika verkstäder kan vara flera hundra euro, beroende på vilken sorts service det gäller. En del av kostnaderna beror på hur mycket verkstaden debiterar för reservdelar och om de är biltillverkarnas egna delar eller motsvarande av ett annat märke.
Fördelen med märkesverkstäder är att de ofta har mera avancerade mätinstrument som gör det lättare att ta reda på vad som felas bilen, speciellt om det handlar om en ny bil med komplicerade tekniska finesser.
– Man kan spara pengar genom att ta reda ta reda på var man förmånligast får de reservdelar som behövs och ta med dem till den verkstad som ska utföra servicen, men det är bara de mest intresserade som gör sig så mycket besvär, säger Pasi Nieminen.
För det mesta gör de dyra märkesverkstäderna ett gott jobb, men också bland dem finns det sådana som inte håller måttet, precis på samma sätt som när det gäller de andra verkstäderna.
– Billig service kan vara lika bra som den dyrare, säger Nieminen.
Därför lönar det sig att fråga vänner och bekanta om vilka erfarenheter de har. De som en gång har hittat en verkstad som de är nöjda med och litar på förblir ofta lojala kunder.
Kom överens om jobbet och priset
Konsumentmyndigheterna får årligen mer än tusen klagomål som gäller bilservice och ofta är det prislappen som får bilägaren att se rött. Det handlar i många fall om att kunden anser att överenskommen service kostar för mycket eller om att bilverkstaden också tar betalt för reservdelar och arbete som man inte har kommit överens om.
För att försäkra sig om att det inte blir gräl om priset ska man på förhand komma överens om vad som ska göras och vad det ungefär kostar. Ifall det behövs extra delar eller reparationer ska verkstaden kontakta kunden och ge en ny kostnadsberäkning innan de sätter igång.