Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Militärmakten är det enda Putin har kvar”

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.

Den militära makten och stormaktspositionen är det enda president Putin har kvar, säger De Grönas ordförande Ville Niinistö. I Obs debatt mötte han Fredsförbundets verksamhetsledare Laura Lodenius, riksdagsledamoten Kimmo Sasi och tidigare EU-parlamentarikern Henrik Lax (SFP).

Ville Niinistö deltog i Obs debatt 20.11.2014
Bildtext Stormaktspolitiken är det enda Putin har kvar, säger Ville Niinistö.
Bild: Mattias Fagerholm/Yle

Enligt Niinistö är det de misslyckade ekonomiska reformerna i Ryssland som ligger bakom Putins skarpa utrikespolitik. När man inte lyckats göra Ryssland till en ekonomisk supermakt så är den militära makten och stormaktspositionen det enda Putin har kvar.

- På sätt och vis kan man säga att han är lite desperat. Man måste hjälpa honom att komma ut ur sin hörna, men man kan inte ge efter för en militär eskalering, för då vill han bara fortsätta, när han vill kränka suveräniteten i Ukraina.

Henrik Lax deltog i Obs debatt 20.11.2014
Bildtext Putins konfrontationspolitik orar Henrik Lax.
Bild: Mattias Fagerholm/Yle

Henrik Lax har följt med Ryssland under många år i egenskap av riksdagsledamot och EU-parlamentariker. Han tror inte att man i väst insett vidderna av den konfrontationspolitik Putin gett sig in på:

- Putin har förkastat den europeiska säkerhetsordningen, gränsernas okränkbarhet och ländernas rätt att bestämma om sina samarbetsformer med andra. Han vill bygga upp Rysslands stormaktsställning, och han har visat att han är beredd att göra det här genom att rita om gränserna till och med genom vapen makt. Jag kan förstå att många ledare har beaktat konfrontationspolitiken som så absurd att man inte man inte kan betrakta det som något realistiskt. Men det är det vi måste ta ställning till.

Kimmo Sasi deltog i Obs debatt 20.11.2014
Bildtext Nu behövs Nato, anser Kimmo Sasi.
Bild: Mattias Fagerholm/Yle

Enligt Kimmo Sasi är det i det rådande läge är det viktig för Finland att värna om ett trovärdigt försvar. Men att höja försvarsanslagen med 50 eller 100 miljoner löser inte ekvationen.

- Den enda lösningen är Nato och dess femte artikel som garanterar ett gemensamt försvar. Nu är det dags att ansluta sig. Om det finns ett konkret hot om två eller tre år är det för sent att ansluta sig.

Laura Lodenius deltog i Obs debatt 20.11.2014
Bildtext Stärk ryska medborgarsamhället, säger Laura Lodenius.
Bild: Mattias Fagerholm/Yle

Låt inte Ryssland isolera sig

Laura Lodenius tror inte på att ett Natomedlemskap är ett realistiskt alternativ för Finland under rådande omständigheter. Istället borde man jobba för att förstärka det ryska medborgarsamhället:

- Vi ska inte låta Ryssland isolera sig, utan vi ska hålla kontakter med det ryska samhället och försöka stötta folket i Ryssland. Samtidigt förstår jag att regeringarna måste försvara internationell rätt och det europeiska säkerhetssystemet. Nu har Ryssland förstört mycket av det vi byggt upp under det man byggt upp under stort besvär under de senaste tjugo, trettio åren.

Läs också:
"Finland bättre än Sverige på att diskutera Nato"