Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Konsumenter blir försäljare

Från 2014
Uppdaterad 21.11.2014 15:45.
Närbild: "Ju mera vi säljer på loppis, desto mera shopar vi" - Spela upp på Arenan

Trots dåliga ekonomiska tider går inte konsumtionen neråt. I stället blir konsumenterna försäljare på lopptorg, säger professor Pirjo Laaksonen vid Vasa universitet.

Laaksonen är professor i marknadsföring och har forskat i konsumtion i 30 år. Det blir inte tråkigt säger hon eftersom konsumtionen hela tiden ändrats.

- Det är farligt att säga att människor har mer pengar än förut men det är många som har det. Det gör att de har råd att också köpa sådant som de nödvändigtvis inte behöver utan de bara vill ha det. Passar det inte är det många som säger att de kan sälja det på lopptorg.

Pirjo Laaksonen
Bildtext Pirjo Laaksonen
Bild: Yle/Jukka Tyni

Laaksonen säger också att det här är en stor skillnad om man jämför med hur det såg ut tidigare. Då var ett köp ett stort beslut, i dagens läge görs ett beslut snabbt och kanske till och med ogenomtänkt.

Från låg till hög till ?

Vårt konsumtionsbeteende har ändrats. Enligt Laaksonen har det gått från att vi konsumerar lite till att vi konsumerar en hel del och nu ser hon ännu en förändring.

- Vi behöver konsumtionen för att få det att gå runt. Men företag och organisationer kan vara med och förändra, nu har vi en förändring på gång i och med Reko-ringarna.

Reko är matringar som blivit oerhört populära på sistone. Producenterna säljer direkt åt kunderna utan mellanhänder.

- Det är en tydlig signal att något är på gång att hända. Att folk vill ha bättre kvalitet.

Tjäna på loppis

Trots att ekonomin är allt annat än stabil just nu vill Laaksonen inte prata om att konsumtionen har gått ner. Den har flyttat över till lopptorg.

- Det är många som vill tjäna lite extra och säljer saker på lopptorg. Du kan också fynda märkeskläder på lopptorg.

Lopptorgsgrupper på sociala medier som Facebook har också blivit populärt. Men där ser Laaksonen en skillnad i kvalitet.

- Hyr du ett bord på lopptorg behöver du inte träffa dina kunder utan kan sälja vad som helst. Men säljer du det i en grupp på Facebook måste du träffa dina kunder och det gör att du säljer bara det bästa via nätet.

Mer om ämnet på Yle Arenan