Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Larsmo årets byavänligaste kommun

Från 2014
larsmo kommun byggnad
Bildtext Larsmo är ett byavänligt ställe.
Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist

Larsmo har valts till årets byavänligaste kommun av Aktion Österbotten. Samtidigt valdes Malax kommundirektör Mats Brandt till ny ordförande för föreningen.

I motiveringstexten till valet av Larsmo står:

Larsmo är en kommun med stark sammanhållning och som uppmuntrar invånarnas deltagande i aktiviteter och frivilliga insatser. Kommunen satsar resurser på att upprätthålla servicen i byarna, både genom ett aktivt stöd till föreningslivet och genom kommunala ekonomiska och materiella bidrag.

Kommundirektör Gun Kapténs nämnde när hon tog emot priset att Larsmo kommun medvetet gått in för att satsa på kommundelarna genom att bibehålla stödet lokala till föreningar i stället för att minska stödet.

Malax kommundirektör Mats Brandt.
Bildtext Mats Brandt
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Mats Brandt valdes till ny ordförande för Aktion Österbotten. Samtidigt fick han ta emot priset för "Årets landsbygdsaktör i Österbotten".

Brandt har under en lång tid arbetat med frågor i anslutning till utveckling av landsbygden. Brandt har verkat både på lokal och på regional nivå, som sakkunnig och som tjänsteman. Han har arbetat mycket för landsbygdens väl utan att begära synlighet, skriver Aktion Österbotten i ett pressmeddelande.

Till Byaverksamhetens vägvisare i Österbotten utsågs tidigare riksdagsmannen och ministern Ole Norrback. Norrback har under sin aktiva tid arbetat mycket för byar och landsbygd både lokalt och nationellt.