Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekologisk mat ger dåligt samvete

Från 2014
Uppdaterad 24.11.2014 12:23.
Lena Selén och Melinda Lönnberg i fredagssnack 21.11.
Bildtext Lena Selén och Melinda Lönnberg i fredagssnacket den 21 november 2014.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Lena Selén från Ingå och Melinda Lönnberg från Mjölbolsta diskuterade bland annat ekologisk odling i Fredagssnacket. Selén får dåligt samvete och Lönnberg känner sig lurad.

Radio Vega Västnyland

7:06

Radio Vega Västnyland

16:11

Närbild i Yle Fem berättade att nästa år blir ännu tyngre för många jordbrukare eftersom Lantbrukscentralen har beslutat att skjuta upp nästa års utbetalningar av EU-stödet till år 2016. I praktiken är det samma sak som om en vanlig löntagare skulle få sin löneutbetalning förskjuten med ett halvt år.

I Svenska Dagbladet fanns en kolumn om ekologisk odling som väckte uppmärksamhet i Sverige och även i Finland. Kolumnisterna ansåg bland annat att världen står inför svält om allt som odlas är ekologiskt och att ekologiskt odlade grödor inte alls är giftfria.

Bland annat har naturskyddsföreningen i Sverige svarat på kritiken på deras hemsida.

Dåligt samvete

Lena Selén anser att den ekologiska odlingen varit som en skuldbeläggande religion.

- Jag får jättedåligt samvete då jag ser ekologisk mat. Jag tycker inte att maten ser fräsch ut och den är dyr. Det är skönt att bli av med sina skuldkänslor. Faktum är att om man inte använder bekämpningsmedel så leder det till mögel och det är inte hälsosamt.

Lena Selén säger att förhållandena i Finland inte lämpar sig för ekologisk odling.

- Det är något som kanske fungerar i Tyskland, kanske i Estland, men inte för oss. Och vi har myndigheter som följer varje lagparagraf och övertolkar dem och gör livet besvärligt för odlarna. Varför har vi ett skuldbeläggande och bestraffande samhälle?

"Tji fick jag"

Melinda Lönnberg talar om kulturkrockar.

- Om vi tänker hundra år tillbaka så odlade de flesta själva, nu är det frågan om massproduktion. Jag mår bra av ekologisk mat, men jag har tyvärr inte råd med det så ofta som jag önskar. Det heter ju att det inte finns gifter i ekologisk mat, men tji fick man. Jag känner mig litet lurad och det är inte trevligt.

Hurra för elektronisk kollekt

Drumsö finska församling i Helsingfors ska försöka uppbära kollekten elektroniskt den första advent. Det tycker Lena Selén och Melinda Lönnberg att är en bra idé.

- Det är något fel på sedlar då de försvinner ur plånboken, säger Selén, det är något magiskt i det. Kollekten är en ganska viktig del av församlingens inkomster, så jag tror att detta är en lysande idé då folk så sällan har kontanter. Jag hoppas att Ingå församling också gör detta, jag tror att det ger mera pengar.

Lönnberg säger att det är som i butiken: om man har en sedel så är man mera noggrann med vad man köper än om man använder betalkort.

Ett elektroniskt system kan också leda till att församlingsmedlemmarna själva kan välja vilket ändamål de vill stöda.

- Det är bra, säger Selén.

- Det är underbart, säger Lönnberg.

Lena Selén påpekar att alla präster inte klart och tydligt säger vad kollekten används till eller så hinner kyrkobesökarna inte höra vad prästen säger.

- Dessutom finns det sådana ändamål jag inte vill stöda, medan det finns de som jag vill ge understöd.

Effektivera!

Diskussion om artikeln