Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jere Karalahti flyttar till Sverige

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Jere Karalahti lämnar Jokerit
Bildtext Jönköping nästa för Jere Karalahti.
Bild: Lehtikuva

Dagen efter en lysande insats mot KHL:s bästa lag har Jere Karalahti och Jokerit bestämt sig för att gå skilda vägar. Backens nya adress är HV71.

39-åringen har skrivit på ett kontrakt med den svenska SHL-klubben som gäller i 1,5 år.

- Vi vill tacka Jere för hans tid i laget. Han har gjort ett bra jobb i Jokerits tröja, säger klubbens GM Jari Kurri på Jokerits webbplats.

- I HV71 får han fortsätta sin karriär också nästa säsong. I samförstånd kom vi fram till att det är bättre att han byter klubb redan i detta skede. HV71 visade stort intresse för Jere och också han själv ville att flytten skulle ske så fort som möjligt. Vårt eget läge på backfronten är bra och gjorde denna lösning möjlig, säger Kurri.

Tajmningen för nyheten är oväntad. Karalahti har under hösten spelat ojämnt och också varit petad från uppställningen. De senaste veckorna har backens formkurva däremot pekat uppåt. När Jokerit i går slog tabellettan SKA S:t Petersburg var Karalahti briljant, och låg bakom två av hemmalagets mål.

Karalahti hann tillbringa totalt 15 månader i Jokerit. Förra säsongen vann han backarnas poängliga i FM-ligan och avslutade säsongen med att vinna VM-silver i Minsk med landslaget.

Den här säsongen har han spelat 22 KHL-matcher med saldot 1+9=10. I snitt har han spelat över 20 minuter per match och i plusminusstatistiken ligger Karalahti på +7.

Så som veteranen spelade mot SKA i sin sista match för Jokerit skulle han ha haft mycket att tillföra laget. Jokerits backbesättning är hur som helst väldigt bred, i laget som mot SKA gjorde höstens bästa insats hittills saknades Ossi Väänänen och Daine Todd.

HV71 ligger på tredje plats i SHL-tabellen och ledningen för Jönköpingsklubben är nöjd med sitt kap.

- Jere är en profil och en spelare som alltid ger allt för sitt lag. Med sin tuffa och uppoffrande spelstil kommer han bli en publikfavorit, säger assisterande sportchefen Johan Davidsson på HV71:s webbplats.

- Han har ett hårt skott, är väldigt användbar i powerplay och tillför vår backbesättning en ytterligare dimension.

Läs backens brev till fansen efter beskedet