Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå stad oroar sig för sjukhusets framtid

Från 2014
Uppdaterad 21.11.2014 14:36.
Operationsverktyg på Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Matti Palmu

De brådskande operationerna får inte försvinna från Borgå sjukhus, konstaterar Borgå stad. Det skulle föra med sig betydande extra kostnader för de östnyländska kommunerna.

– Det finns inga vettiga motiveringar för att begränsa antalet brådskande operationer vid Borgå sjukhus. De östnyländska kommunerna skulle få påtagliga extra kostnader om operationerna flyttas till Helsingfors, säger Borgå stads social- och hälsovårdsdirektör Pia Nurme.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts (HNS) styrelse behandlar budgeten för 2015 på måndag.

Som del av budgetförslaget ingår det att brådskande operationer som sker nattetid, vardagar efter klockan 18 och på veckosluten, flyttas från Borgå sjukhus och sjukhusen i västra Nyland till HUCS sjukhus och Lojo sjukhus.

Sune Lang, sjukhusdirektör på Borgå sjukhus, förstår inte varför det här har skrivits in i budgeten eftersom inget beslut om saken ännu har fattats. Ursprungligen skulle jourförordningens inverkan på sjukhusen ha behandlats som ett skilt ärende på måndagens styrelsemöte, men den paragrafen har tagits bort från föredragningslistan.

– Men Borgås representanter på styrelsemötet är medvetna om det här och kommer att fråga vad det egentligen är frågan om, säger Sune Lang.

Stadsdirektören bekymrad

Borgå stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula
Bildtext Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula är bekymrad eftersom HNS inte hört kommunerna.
Bild: Yle/Stefan Paavola

– Vi har varit bekymrade då vi följt beredningen av ärenden som gäller Borgå sjukhus. HNS har inte diskuterat flyttningen av brådskande operationer med Borgå stad, fastän vi uttryckligen har frågat dem om det, säger stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

Han menar att man inte kan fatta beslut om ärenden av så stor betydelse utan att höra kommunerna.

Styrelsen för HNS har precis fattat beslut om att söka undantagslov för fortsatt förlossningsverksamhet i Borgå sjukus. Att förlossningarna får fortsätta förutsätter i varje fall en dygnet runt-beredskap för operationer i Borgå sjukhus.

Jourpolikliniken och de kirurgiska avdelningarna behöver dessutom kirurgisk jour.

Inte vettigt transportera patienter

– Det är inte vettigt att transportera patienter i behov av smärre kirurgiska åtgärder till Helsingfors för operation när regionens eget sjukhus ändå har full beredskap, säger Pia Nurme.

Att transportera patienter ger regionens kommuner extra kostnader på cirka 400 000 euro, eftersom ambulanssjukvårdskapaciteten borde höjas då patienttransporterna blir fler.

Verksamheten vid räddningsverkets enhet i Lovisa–Forsby borde utvidgas så att enheten fungerar dygnet runt i stället för bara 12 timmar om dygnet, och räddningsstationen i Borgå behöver ytterligare en ambulanssjukvårdsenhet.

Sjukhuset måste betraktas som helhet

Om brådskande operationer flyttas till Helsingfors för det med sig stora förändringar i Borgå sjukhus verksamhet, och i de tjänster som erbjuds regionens invånare.

Med hänsyn till sjukhusets verksamhet är det viktigt att operationer även i fortsättningen kunde göras fram till klockan 22 om vardagarna och under dagtid på veckoslutet.

– Tillsammans med de östnylädnska kommunerna förbereder Borgå sjukhus just nu den nya samjouren. Har man i HNS funderat på vad en flyttning av brådskande operationer betyder för den? undrar Nurme.

Läs också:
Facket sällar sig till Borgå bb:s stödtrupper