Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

I Månsas har man nyckel till grannens hem

Från 2014
Saunabaari är Månsas invånarhus.
Bildtext Mitt i byn står invånarhuset Saunabaari. Månsas i Helsingfors är Årets nyländska stadsdel.
Bild: Yle / Ted Urho

Skådespelaren Helen Elde har bott i Månsas sedan 1981 och har stortrivts varje dag. Nu har hennes stadsdel valts till den bästa i Nyland.

Flera av mina grannar har min hemnyckel, och jag deras. Det ger en känsla av trygghet. - Helen Elde

Då skådespelaren Helen Elde hittade lägenheten i Månsas i norra Helsingfors sade det genast klick. Året var 1981 och hon behövde ett nytt hem till sig och sina barn. Sedan dess har hon inte funderat på att flytta en enda gång.

- Månsas är en liten pärla mitt i Centralparken. Tack vare att området är skyddat så har det inte byggts så många hus här, säger hon och menar att stadsdelen är naturnära och luftig.

Alla känner alla

Helen Elde har bott i Månsas sedan 1981.
Bildtext Helen Elde har bott i Månsas sedan 1981.
Bild: Yle / Ted Urho

I den gamla delen av Månsas är de flesta husen arkitektritade och uppförda på 1950-talet. Huvudgatan heter Skogsbäcksvägen och slingrar sig igenom det lilla samhället enligt samma mönster som den gamla bäcken, som också gett vägen sitt namn.

I Månsas samsas många olika samhällsgrupper och kulturer.

- Här känner vi alla varandra. Kanske inte vid namn, men alla hälsar på varandra då man möts. Mig känner de flesta för att jag har den flirtigaste hunden byn. Fast hon är på hunddagiset Svansviftarna nu, annars skulle hon nog försöka sitta i din famn, skrattar Elde.

Morgonöppet: Månsas är årets nyländska stadsdel

Programmet är inte längre tillgängligt

En trygg ålderdom

En annan faktor som bidrar till trivsamheten i Månsas är invånarhuset Saunabaari. Här ordnas invånarkvällar och kaféverksamhet. I rödtegelpalatset som är ritat av arkitekten Viljo Revell finns ett mediatek för invånare utan hemdator.

- Det brukar också ordnas dans här i huset. Men jag känner mig inte så gammal ännu, så jag brukar gå på gymmet som sprängdes in i berget i samband med att man byggde ett befolkningsskydd här år 1997, säger Elde.

Då man bott lika länge på ett ställe som Helen Elde har man hunnit lära känna de flesta grannarna.

- Det här är ett bra ställe att åldras på. Flera av mina grannar har min hemnyckel, och jag deras. Det ger en känsla av trygghet.

Mer om ämnet på Yle Arenan