Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sandvikens arena blir unik

Från 2014
Uppdaterad 21.11.2014 17:23.
Vision om hur den nya arenan i Sandviken kommer att se ut.
Bildtext Vision om hur den nya arenan i Sandviken kommer att se ut.
Bild: Sigge arkkitehdit

Bollförbundet öste beröm över Vasa stad för deras miljonsatsning på en ny arena i Sandviken. Dylika investeringar är viktiga för den finländska fotbollens framtid, lydde budskapet.

SANDVIKENS ARENA BLIR UNIK

0:48

Finlands bollförbunds fullmäktige samlas i dag i Vasa. Före mötet bjöd man in till pressinfo för att diskutera det nya stadionbygget i Vasa. Och tongångarna gick i dur.

Ett hem för fotbollen

Tero Auvinen från bollförbundet, Joakim Strand och bollförbundets ordförande Pertti Alaja.
Bildtext Tero Auvinen, Joakim Strand och Pertti Alaja.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

- Det här bygget betyder ett hem för fotbollen i Vasa och i Österbotten. Det betyder njutning för publik och spelare och det betyder att man kan spela internationella matcher, säger bollförbundets ordförande Pertti Alaja.

Det finns redan ritningar. Det ska bli en plan helt omgärdad av läktare med 6000 sittplatser. 4700 nya platser och 1350 som redan finns på den gamla huvudläktaren. Hela bygget väntas kosta kring 11 miljoner euro.

"Finlands mest funktionella stadion"

Tero Auvinen från bollförbundet talade om ett "unikt bygge" och "Finlands mest funktionella stadion".

Vasas fullmäktigeordförande Joakim Strand (Sfp) förklarar varför den nya arenan kommer att vara unik.

- En grej är att den gamla huvudläktaren kommer att omges av en hypermodern arena. Det kommer att bli ett centrum för fotboll: föreningarna och bolldistriktet har sina kontor där och där ska hända saker dygnet runt, säger Strand.

Den nya arenan kommer att ha konstgräs, vad tycker du om det?

- Det möjliggör en hög användningsgrad. Alla vet att naturgräs är det optimala men det mest vettiga är ett välutvecklat konstgräs. I framtiden kanske det är någon typ av hybrid, säger Strand.

Som det nu verkar får den gamla huvudläktaren inte användas under internationella matcher. Det betyder förstås färre människor på läktarna.

Den nya arenan är en miljonsatsning. Strand är övertygad om att investeringen är viktig för hela regionen.

Vad säger du till de som tycker att pengarna borde användas till annat?

- Vår budget för nästa år är 660 miljoner. Av det går ungefär fyra miljoner till Sandviken och så kommer det till lite året efter. Byggnadskostnaderna är låga för tillfället. Det är en investering, inte en kostnad, säger Strand.

Landskamper utlovas

Pertti Alaja säger att dylika investeringar är väldigt viktiga, inte bara för den finländska fotbollen utan också för det finländska välmåendet. Han utlovar också landskamper på den nya arenan.

- Det blir säkert landskamper. Vi har ju 17 olika landslag, säger Alaja.

Läs också: "Äntligen renoveras Sandviken!"