Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Metallväktarna tar farväl

Från 2014
Uppdaterad 03.12.2014 14:30.
Metallväktarnas gravsten NY

Nu tar Metallväktarna i Radio Vega slut. Finito. Ajöss och gonatt. Kaputt. Hej då. DE LÄGGER NED SK*TEN! Bara ett program återstår.

Men vi tar det från början. Onsdagen den tredje december för 65 miljoner år sedan slog en 15 kilometer stor asteroid ned på jorden med global förstörelse och en 1000 år lång atomvinter som följd.

Det här alltså enligt en teori. Enligt en annan berodde det hela inte på en asteroid utan på att Lemmy Kilmister köpte sin första basförstärkare.

När dammet och röken lade sig hade dinosaurierna dött ut och Keith Richards drink hade vält omkull, vilket ledde till att Keith var på ett taskigt humör fram till slutet av senaste istiden då kvinnorna åter började gå lättklädda.

Sedan hände det en massa mindre viktigt; pyramiderna, böldpesten, franska revolutionen och Sote-reformen. På det hela taget var livet tråkigt och andefattigt fram till den andra maj 1995 då Metallväktarna sändes för första gången.

Men Lasses och Marcus råa maskulinitet, hippa ungdomsjargong och käcka klädstil blev för mycket för riksdagens radioprogramkommitté som nästan 20 år senare beordrade Yle att lägga ned programmet.

Därför ska ni passa på att lyssna på Metallväktarna i Radio Vega klockan 21:05 den 3 december. André Wickström har också lovat att titta in i studion. Och efter det är det slut en gång för alla och en bajstsunami sköljer över Finlands kust och sedan sugs hela jorden in i ett brunt hål i rymden och då har ingen roligt längre.