Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Filmer om dödsspel

Från 2014
Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) skjuter både djur och människor på arenan.
Bildtext Dödsspel-filmer är den nya trenden.
Bild: nordisk film

Att kämpa för sitt liv, gärna i direktsänd tv, har som filmkoncept alltid fungerat. Vi ger dig de bästa filmerna om dödsspel.

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 har finlandspremiär den här veckan. Filmen bygger på den sista boken, Revolt, i Suzanne Collins romantrilogi om Hungerspelen där handlingen kretsar kring det årliga evenemanget dit en flicka och en pojke mellan 12 och 18 år skickas från varje distrikt för att tävla i en kamp om liv och död. I Mockingjay part 1 har Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) redan besegrat Hungerspelen och är nu på god väg att bli motståndsrörelsens frihetssymbol.

Hungerspelen återupplivade en klassisk filmgenre vi kan kalla för dödsspel där flera deltagare, frivilliga som ofrivilliga, tävlar om frihet. Den sista som står upp vinner. Filmkammaren ger dig en topp trea klassiska filmer om dödsspel.

3. The Running Man (1987)

Året är 2017 och teven är mäktigare än någonsin. Högst uppe i den mediala hierarkin finner vi programmet The Running Man där oskyldiga medborgare jagas av yrkesmördare. Polisen Ben Richards (Arnold Schwarzenegger) blir uttagen till programmet och i äkta Arska-anda krossar allt och alla.

Filmen är löst baserad på en bok av Stephen King med samma namn men handlingen skiljer sig avsevärt.

2. Death Race (2008)

Filmen är en nyinspelning på Death Race 2000 från 1975 och handlar om tävlingskörning bland fångar i framtiden där du tjänar in extra poäng genom att orsaka så mycket skada som möjligt. De tävlande är ute ur racet först när döden tystar motorn. Vinnaren får sin frihet. Jason Statham spelar huvudrollen så slutet gott - allting gott.

Nyinspelningen är mindre brutal än originalet med Sylvester Stallone som ansågs fördärva ungdomen i tiderna. Både datorspelen Carmageddon och GTA har hämtat influenser från den ursprungliga Death Race-filmen.

1. Battle Royal (2000)

I det totalitära Japan är ungdomsbrottsligheten skyhög. Ett statligt program, Battle Royal, införs med syfte att kväsa kriminaliteten och alla form av revolt.

En skolklass (9B) skickas till en öde ö och får veta att de under de kommande dagarna ska döda varandra och alla former av våld är tillåtet. En kamp om liv och död tar vid. Vem i din klass är din vän och vem är din fiende?

Battle Royal påminner väldigt mycket om Hungerspelen men är betydligt råare på alla sätt och vis. Tanken var att den skulle spelas in på nytt i en amerikansk version men planerna grusades på grund av skolskjutningarna i medlet av 2000-talet. Som kuriosa kan nämnas att BR är regissören Quentin Tarrantinos favoritfilm.