Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Slaget efter tolv: Hur behandlas unga som gör kometkarriär?

Från 2014
Uppdaterad 26.01.2015 15:03.
Heavymetalbandet Sturm und drang från Vasa.
Bildtext Heavymetalbandet Sturm und drang från Vasa.
Bild: Jere Hietala

- Det är tufft, man måste ha skinn på näsan.

Det säger Krippe Westerling, solist i bandet Satin Circus efter att han hade sett dokumentären Like a Rockstar som sändes på Yle Fem i torsdags.Han och musikchefen på Radio Extrem diskuterade ungas utsatthet i musikbranschen i Slaget efter tolv på fredagen.

Krippe Westerling kände särskilt igen i sig i pressen att vara tvungen att leverera nya hittar hela tiden. Det finns inga garantier för att man lyckas. Man kan som artist kastas från den allra högsta toppen ner i total glömska på nolltid.

Slaget efter tolv - dagens debatt: Slaget efter tolv - Spela upp på Arenan

Han säger också att turnélivet är tungt och att det finns sprit över allt. Risken att åka dit finns hela tiden, man får passa sig.

- Det handlar ju också om en myt, det här med festandet, kanske något man tror att man måste leva upp till säger Johan Lindroos. Han påpekar ändå att branschen är så hård idag att man måste sköta sig och ha koll på vad man gör. Jobbet är stenhårt och det handlar om producera nya hittar hela tiden.

Både Lindroos och Westerling betonar hur stor och viktig föräldrarnas roll är. Krippe Westerling spelar också med den finska tonårsidolen Robin och har på nära håll fått se hur viktigt det är med föräldrar som sätter gränser.

- För de flesta föräldrar är det också en helt ny situation. Ingen förälder är skold i hur man tar hand om en popstjärna. Om man inte har haft någon kontakt med musikbranschen förut så hur ska då familjemedlemmarna klara av det, frågar sig Lindroos.
Där har skivbolagen också ett ansvar att hjälpa både artist och familj då framgången och stjärnstatusen växer.

Slaget efter tolv - dagens debatt: Slaget efter tolv - Spela upp på Arenan

Krippe Westerling tycker det finns faror med sångtävlingar med allt yngre. Det som om ens sitter i vad man presterar och inte vad man är. Johan Lindroos ser också faror här, samtidigt som han tror att talantävlingar för allt yngre har kommit för att stanna.

Vilka råd ger då Krippe Westerling de unga som vill ge sig in i musikbranschen?-Man måste veta vad man håller på med och bestämma sig för att man verkligen vill det, innan man är mitt inne i karusellen. Man ska ta emot all hjälp och allt stöd man kan få och sedan bara ha det roligt.

Dok: Like a rockstar

Programmet är inte längre tillgängligt

Sturm und Drangs vilda resa

Mer om ämnet på Yle Arenan