”Vi köper choklad oberoende av priset”

Chokladälskare i Brunbergs butik i centrala Borgå har märkt att det har blivit dyrare, men de köper choklad i alla fall. Man kniper in på annat i stället, säger en kund.
Inköpspriset på kakao har gått upp den senaste tiden. Utbudet är helt enkelt mindre än efterfrågan, förklarar Brunbergs vd Katarina Enholm.
Förra året åt världens befolkning 70 000 ton mera kakao än vad som producerades. Om fem år ligger underskottet på en miljon ton.
Kakaobristen beror dels på ökad konsumtion och dels på att torka och svampsjukdomar förstör skörden.
- Det är svårt att säga hur det går i framtiden, säger Katarina Enholm.
Dyrare priser
Inköpspriset på kakaosmör har stigit med hundra procent under de senaste tre åren, säger Enholm. Det här är bara en ingrediens som behövs för att tillverka choklad. Också de andra råvarorna har stigit i pris.
För att få lönsamhet i produktionen har Brunberg effektiverat sin verksamhet. Företaget har också varit tvunget att höja sina priser.
Choklad lockar köpare
Vid Brunbergs affär i centrala Borgå går kommersen bra. Den ena kunden efter den andra dyker upp.
- Jag har nog märkt att chokladen har blivit dyrare, men jag köper i alla fall, säger en dam.
En äldre herreman konstaterar att man alltid har råd med det man absolut vill ha, sedan prutar man på annat.
Högar med choklad
Längs väggarna finns lådor med chokladkyssar uppstaplade, stora påsar med rischoklad står i ett hörn och bakom disken finns bland annat den legendariska tryffeln.
- Vi prutar inte på vårt legendariska tryffelrecept på grund av höjda kakaopriser, intygar vd Katarina Enholm.
Kunder smakar på ditt och datt och köper lakrits, apelsintryffel och andra godsaker.
Handgjord choklad
Mitt emot domkyrkan finns Lilla Chokladfabriken, en föregångare då det kommer till handgjord choklad.
Bakom ett glasfönster kan kunderna se hur pralinerna tillverkas. I glasmontern finns bland annat tryffel, hallonpraliner och Earl Grey-praliner. I hyllorna finns handgjorda chokladplattor och kaffe med chokladsmak.
Inte oroad
Ägaren Peter Westerlund är inte oroad över nyheten om att kakaobrist hotar. Han kommer mycket väl ihåg nyheter om hotande vaniljbrist för några år sedan. Bristen på vanilj kom aldrig.
Han påpekar att den verkliga kakaobristen spås vara här om ungefär femton år. Fram till dess hinner mycket hända.
Men också han har känt av de stigande priserna på råvaror. Allting blir dyrare, konstaterar han.
Höjer priserna vid årsskiftet
Än så länge har han haft samma prisnivå, men måste nog höja en aning efter årsskiftet.
- Men det är ingen radikal prisstegring, säger han.
Lilla chokladfabriken går liksom alla andra godistillverkare mot den verkliga högsäsongen: julen. Westerlund räknar med att sälja choklad i samma takt som tidigare år i december.