Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Svårt att hitta vänner till äldre personer

Från 2014
Uppdaterad 24.11.2014 14:52.
Ett äldre par på promenad en en park.
Bild: Jyrki Lyytikkä/Yle

Röda Korsets svenska avdelning i Helsingfors sliter med att hitta frivilliga som kan bli vänner till äldre personer. Just nu har de äldre personer som köar för att få en egen vän.

Om kampanjen Använd hjärtat

- Vi har det ganska lugnt just nu på grund av att vi inte har vänner att erbjuda. Men vi har några klienter i kö, fem personer för tillfället, berättar Birgitta Sandell som är ansvarig för vänverksamheten.

För att kunna delta som vän i Röda Korsets vänverksamhet ska man gå en vänkurs. Men under hösten har den svenska avdelningen i Helsingfors inte fått med en enda frivillig.

I dag har de lite över 30 personer som träffar en äldre person regelbundet och de flesta av de här är själva pensionärer.

- Det två senaste åren har varit lite svåra för volontärverksamheten. Men den här hösten har Röda Korset en ganska stor kampanj som vänder sig till unga.

Unga har svårt att binda sig

Sandell tror att unga i dag vill göra frivilligt arbete, men att de också har svårt att binda sig till något som är regelbundet.

- De unga har familj, barn, jobb och studier, och de kanske tänker att de inte hinner med det. Men det handlar bara om en till två timmar i veckan, eller varannan vecka. Man bestämmer själv den där tiden. Människor är kanske lite känsliga för det där med att de inte ska hinna. Även pensionärerna har så bråttom nuförtiden.

Följande vänkurs ordnas i februari och enligt Sandell brukar februarikursen alltid locka deltagare. Men de flesta som går kursen kommer ändå inte att delta i själva verksamheten.

- De går kursen men så är det allt möjligt som kommer i vägen. Av tio kursdeltagare ställer kanske tre upp.