Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dylan Thomas 100 år

Från 2014
Uppdaterad 23.11.2014 09:02.
Dylan Thomas staty i Swansea
Bildtext Dylan Thomas 100-årsjubileum firas stort i år.
Bild: Creative Commons

“Jag har druckit 18 whisky på raken, jag tror att det är ett rekord”, det blev diktaren Dylan Thomas ‘famous last words’ innan han kollapsade i sitt hotellrum. Några dagar senare var han död.

Bokmagasinet: Dylan Thomas 100 år red. Albert Ehrnroth

Programmet är inte längre tillgängligt
Dylan Thomas skrivarlya i fiskeläget Laugherne
Bildtext Dylan Thomas hem och skrivarlya i fiskeläget Laugherne
Bild: Albert Ehrnroth

Dylan liknade en välmående kerub och hade en hypnotisk röst, men han var ett fyllo, en kvinnokarl och en hajad snyltgäst på köpet. Det är faktiskt svårt att komma på några dåliga egenskaper annat än att Dylan var rock n’ roll före sin tid.

Mest känd är Dylan Thomas (1914-1953) för att han var Wales inofficiella nationalpoet och en av förra seklets populäraste brittiska diktare.

Dylan Thomas skrivarlya i fiskeläget Laugherne
Bild: Albert Ehrnroth

Han var en mycket omtyckt och teatralisk uppläsare av sin egen poesi och hördes ofta i radion. I USA hann han göra fyra lukrativa turnéer innan det allt slutade på New Yorks legendariska Chelsea Hotel, där hans älskarinna blev mottagaren av hans sista budskap.

Dylan Thomas skrev ett 90-tal dikter varav ett tiotal regelbundet dyker upp i antologier. "Do not go gentle into that good night" är idag Storbritanniens populäraste begravningsdikt. Dessutom skrev han det bästa hörspelet någonsin, "Under Milk Wood" (Intill Mjölkhagen).

Albert Ehrnrooth har besökt Dylan Thomas hemort Swansea och fiskebyn Laugherne där poeten de sista fyra åren av sitt liv bodde med sin familj och skrev några av sina mästerverk.

Officiell webbplats för 100-årsjubileet.

Text: Albert Ehrnroth