Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotals busspassagerare mördade i Kenya

Från 2014
Uppdaterad 23.11.2014 11:09.
Sammanlagt 28 passagerare i den här bussen mördades nära staden Mandera i Kenya den 22 november.
Bildtext Arkivbild
Bild: EPA/STR

Misstänkta medlemmar av den somaliska islamistmilisen al-Shabaab mördade åtminstone 28 busspassagerare i nordöstra Kenya på lördag morgon. Enligt polisen mördades de icke-muslimska passagerarna.

Lördagens attack inträffade nära staden Mandera, i det nordöstra hörnet av Kenya. Området är oroligt eftersom det gränsar både till Somalia och Etiopien och där finns gott om vapen.

Enligt lokal polis var bussen på väg från Mandera till huvudstaden Nairobi när den stoppades av beväpnade män ungefär 50 kilometer från Mandera, nära gränsen till Somalia.

Det kenyanska inrikesministeriet bekräftade attacken på sitt Twitterkonto.

- Banditer överföll en buss som var på väg från Mandera till Nairobi i gryningen. De dödade 28 av 60 busspassagerare.

Inrikesministeriet pekade inte ut någon specifik grupp som skyldig till attacken.

Testades med verser ur Koranen

Al Jazeera citerar en journalist från kenyanska Standard som säger att bussen stoppades av ett hundratal beväpnade män. De ska ha valt ut de passagerare som de antog att var icke-muslimer och mördat dem.

Brittiska BBC har talat med en annan kenyansk journalist som säger att terroristerna ska ha beordrat passagerarna att läsa upp verser ur Koranen. De som inte klarade av testet sköts ihjäl.

Lokala myndigheter säger att området har varit oroligt länge, men att den kenyanska regeringen inte har brytt sig om myndigheternas vädjanden om extra polisstyrkor.

Al-Shabaab tog på sig skulden

Vid middagstid på lördagen tog den somaliska islamistmilisen al-Shabaab på sig skulden för attacken i Mandera. Al-Shabaab har genomfört en lång rad attentat i Kenya. Attentaten började efter att Kenya, för tre år sedan, sände in styrkor i Somalia för att delta i striderna mot al-Shabaab.

Under den senaste veckan har stämningen varit extra spänd i kuststaden Mombasa. Kenyanska säkerhetsstyrkor har genomfört räder mot moskéer i Mombasa, där religiösa ledare påstås ha lagrat vapen.

Muslimska ungdomar har i sin tur drabbat samman med polisen och genomfört en del hämndräder mot kristna i Mombasa.

Enligt en talesman för al-Shabaab var morden på busspassagerarna en hämd för säkerhetsstyrkornas räder i Mombasa.