Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arhinmäki siktar på regeringsmedverkan

Från 2014
Vänsterförbundets ordförande Paavi Arhinmäki

Vänsterförbundet siktar på att sitta i regeringen efter valet. Ordförande Paavo Arhinmäki sade i Yles Morgonettan i TV1 i dag att han tycker att alla partier ska utgå från att de ska med i regeringen efter ett riksdagsval.

Arhinmäki skulle helst se en regering med socialdemokrater, gröna och vänsterförbundare. Men han medger att den uppställningen inte är realistisk.

- Faktum är att man inte bygger en regering med de tre partierna, sade Arhinmäki.

Han ser det också som fullt möjligt att oppositionen ännu försöker fälla den sittande regeringen.

"Statlig finansiering till småföretag"

Arhinmäki försvarade också sitt förslag om en statlig fond som skulle förse små och medelstora företag med finansiering.

Arhinmäki sade att de små och medelstora företagen skapar merparten av de nya jobben. En person som sysselsätter sig själv eller som har ett litet företag kan enligt Arhinmäki jämföras med en arbetare.

- Vi måste se till att de små och medelstora företagen har samma tillväxtmöjligheter som i andra länder, sade Arhinmäki. Han anser att det är svårt för företagen att få lån.

Arhinmäki ifrågasätter professor Vesa Puttonens och vd Piia-Noora Kauppis påståenden om att det finns tillgång till finansiering. Han hänvisar till företagare som säger att de har stora svårigheter att få finansiering från banken. Puttonen är professor i finansiering vid Aaltouniversitetet och Kauppi är vd för Finansbranschens centralförbund.

Den tidigare kulturministern efterlyser mera statliga stödformer som skulle stimulera ekonomin.

Pengarna till den statliga fonden skulle Arhinmäki samla in från de finländska bankkunderna som har pengar på konton där räntan i praktiken är negativ. Staten skulle kunna erbjuda säkra placeringar med en låg räntesats, i stil med obligationer, anser Arhinmäki.