Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rinne lovar förbjuda nollarbetsavtal

Från 2014
Antti Rinne talar åt SDP:s partifyllmäktige i Kotka den 21.11.2014.
Bildtext Antti Rinne talar åt SDP:s partifyllmäktige i Kotka.

Säkerhetspolitik och arbetsavtal var på socialdemokraternas agenda på lördag då partifullmäktige möttes i Kotka. Ordförande Antti Rinne pratade om att förbjuda nollarbetsavtal om partiet är med i nästa regering.

Socialdemokraternas partiordförande Antti Rinne vill råda bot på både nollarbetsavtal och underbetalning, och vill dessutom ha tydligare regler kring inhyrd arbetskraft. Snuttjobbare kallar Rinne för vår tids backstugusittare.

- De här människorna är dagens torpare och backstugusittare. Om socialdemokraterna sitter med i nästa regering ser vi till att nollarbetsavtal slutar, att något görs år underbetalningen och att vi får tydligare regler kring inhyrd arbetskraft, sade Rinne i sitt tal till SDP:s partifullmäktige.

Också löneskillnaden mellan kvinnor och män är något som Rinne vill ändra på.

- Målet måste vara att förminska löneskillnaden mellan män och kvinnor till högst tio procent under nästa valperiod.

Natomedlemskap inte på SDP:s agenda

I dag arrangerade SDP också en medborgarpanel i Kotka. Medborgarna nämnde bland annat polisens underbemanning, arbetslöshet, yttrandefrihet och u-landsbistånd som viktiga frågor. I Kotka, som ligger nära den ryska gränsen, finns en stark opinion för ett finskt Natomedlemskap – också bland socialdemokraterna.

- Jag tycker att Finland ska gå med i Nato. Natoländerna är likadana som Finland – inställningen till demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstaten, säger Juha Peltola (SDP), viceordförande för miljönämnden i Kotka.

Andelen socialdemokratiska Natoanhängare är ändå mindre än finländarna i medeltal. Kravet på Natomedlemskap ingår knappast i SDP:s valprogram, enligt utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP).

- Vi kan engagera oss i debatten, men vi har inget behov av att starta den.

Säkerhetspolitik blir däremot säkert en valfråga, säger Tuomioja.

- Det finns ett större intresse än förr för utrikes- och säkerhetspolitik, men det gäller inte enbart Nato utan allt som pågår i världen.

Socialdemokraterna samlas i Kotka för att godkänna ett valprogram. Temat är ”Arbete, jämlikhet och säkerhet”.