Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran vill förlänga förhandlingarna om kärnteknikprogrammet

Från 2014
Uppdaterad 23.11.2014 12:11.
USA:s utrikesminister John Kerry, EU:s utrikeschef Catherine Ashton och Irans utrikesminister Javad Zarif  i Wien den 22 november 2014.
Bildtext USA:s utrikesminister John Kerry, EU:s tidigare utrikeschef Catherine Ashton och Irans utrikesminister Javad Zarif i Wien den 22 november 2014.

Iranska förhandlare anser att det är omöjligt att nå en permanent överenskommelse om landets kärnteknikprogram innan tidsfristen går ut på måndag kväll. Det rapporterar iranska medier. Iran vill förlänga samtalen.

- Med tanke på den korta tid vi har kvar och det antal frågor som ännu måste diskuteras och lösas, så är det omöjligt att nå en slutlig överenskommelse den 24 november, säger en anonym medlem av den iranska förhandlingsdelegationen enligt rapporter i iranska medier.

Enligt samma anonyma källa kan Iran tänka sig att förlänga förhandlingarna med ett halvår eller ett år.

I Wien pågår alltså intensiva förhandlingar mellan Iran, säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar plus Tyskland om det iranska kärnteknikprogrammet.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov meddelade på söndag förmiddag att han också är på väg till Wien ännu på söndagen. Exempelvis USA:s utrikesminister John Kerry finns där sedan tidigare.

Omvärldens mål med samtalen är att få garantier för att Iran inte kommer att utveckla kärnvapen och att landet kraftigt begränsar anrikningen av uran.

Iran, i sin tur, vill fortsätta att anrika uran eftersom man anser sig behöva det för att producera energi. Samtidigt är Iran berett att begränsa sina kärnteknikaktiviteter i utbyte mot kraftigt lättade sanktioner.

Irans kärnteknikprogram i sin nuvarande form blev känt är 2002 och sen dess har det kontroversiella programmet orsakat en lång rad resolutioner, sanktioner och samtal.