Hoppa till huvudinnehåll

Sport

FM-serien utvecklar inte, HIFK behöver Europamatcher

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Bort med tokigheterna - "Det här är internationell handboll" - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Även om HIFK fick ett rejält kok stryk i bägge Challenge Cup-matcherna mot polska Pogon Baltica är man nöjd med erfarenheten. Vill finländsk handboll bli bättre är det här vad som behövs.

HIFK:s målsättning inför returmötet med Pogon Baltica var att visa att man inte ligger så mycket efter som resultatet från den första matchen (40-21) skvallrar om. På söndagen var det ändå klart det visst är ganska nära sanningen då man lyckades minska på marginalen med bara två mål.

- Det här är internationell handboll. Det bestraffas direkt om man gör ett tokigt avslut, de kontrar sönder. Vi måste få mera spring i benen och mera attityd både i anfallet och försvaret, säger HIFK:s chefstränare Birgitta Lindholm.

Lotta Kulju som på söndagen gjorde tre mål håller med.

- Vi kan inte göra saker på samma sätt som vi gör i FM-serien. Man kan inte alls ta det lugnt och börja slappa, säger Kulju.

- Den inhemska serien håller inte en så hög nivå, det är sådana här matcher som behövs för att vi ska stiga upp och ta några steg framåt. Men man behöver tålamod, det går inte över en natt att från ett u-land bli ett internationellt toppland, säger Lindholm.

"Bra att ta på näsan emellanåt"

För HIFK är det inte vardag att förlora sina matcher, för att inte tala om att få storstryk som mot polskorna. Laget har varit rätt så dominant i FM-serien där man under de senaste åren firat mästerskap titt som tätt.

Nu är laget ändå i en tre matcher lång förlustsvit då man i den inhemska serien dessutom förlorade mot Dicken.

- Jag tycker att det är bara bra för vårt lag att ta på näsan emellanåt. Det gäller för oss att växa och göra ett bättre arbete både framåt och bakåt. Speciellt returspringningen är livsviktig, om vi inte blir bättre där så har vi det svårt.

Enligt Lindholm kommer HIFK att spela internationell handboll även i framtiden.

- Det är meningen att laget ska vara med framöver också. Det här är den första gången och det ska inte dö ut direkt utan vi ska jobba vidare på samma sätt.