Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu finns Jakobstadsbornas patientuppgifter på nätet

Från 2014
Uppdaterad 24.11.2014 12:34.
En affisch som visar information om patientdataarkivet Kanta.
Bildtext En affisch som visar information om patientdataarkivet Kanta.
Bild: yle/Petra Thilman

Nu kan också invånarna i Jakobstadsregionen kolla sina patientuppgifter, laboratorieprover och uppgifter om mediciner via en dator. Förra onsdagen anslöt sig social- och hälsovårdsverket i Jakobstad till det nationella patientdataarkivet Kanta. Det här är tryggt för patienterna, säger chefsläkare Pia-Maria Sjöström.

Patientarkivet Kanta

1:34

Patientuppgifter sparas i arkiv på nätet

4:57

Kristinestad och Karleby är redan med och till våren ansluter sig Vasa. När alla sjukhus och vårddistrikt anslutit sig kan vårdpersonal i hela landet ta del av dina uppgifter, om du ger ditt samtycke.

pia-maria sjöström,
Bildtext Chefsläkare Pia-Maria Sjöström säger att patientdatasystemet är säkert
Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén
Carita Södö, ADB-koordinator som arbetat med införandet av patientdataarkivet.
Bildtext Carita Södö är ADB-koordinator och har arbetat med införandet av patientdataarkivet i Jakobstad.
Bild: YLE/Mikaela Löv-Aldén

- Det är också bra om du vill kolla vad det egentligen var som läkaren sa vid besöket eller diskutera vårdåtgärder med din familj. Och nu finns alla uppgifter på samma stället. Till exempel uppgifter om allergier som kan vara viktiga för vårdpersonal att känna till. Det är klart att det är säkrare, säger Sjöström.

Ge samtycke på nätet

Nu uppmanar man från vårdens sida invånarna att gå in på www.kanta.fi och ge sitt samtycke till att också andra vårddistrikt får läsa dina patientanteckningar.

- Vi vill att alla går in på sidan och tar del av informationen och ger sitt samtycke. Utan samtycke kan bara det egna sjukvårdsområde läsa dina uppgifter. Man kan också meddela om utlämningsförbud, säger Carita Södö, ADB-koordinator på social- och hälsovårdsverket i Jakobstad.

Om du meddelar om utlämningsförbud kan andra vårdinstanser bara ta del av dina uppgifter i nödlägen.

Men det finns inga gamla uppgifter i Kanta utan bara uppgifter från och med det datum just din vårdenhet tar systemet i bruk. Och man måste vara 18 år gammal för att få titta på sina uppgifter.

Kanta ska tas i bruk på sjukhus, hälsovårdscentraler och privata läkarcentraler före slutet av år 2015.

Logga in med bankkoder

För att kunna läsa dina uppgifter i Kanta måste du logga in med ett elektroniskt id-kort eller med hjälp av dina bankkoder. Du kan också få information och ge ditt samtycke på en blankett vid nästa vårdbesök.

Då systemet tagits i bruk i hela landet kan du kontrollera dina vårduppgifter oberoende om du har besökt en privat läkare i Vasa, sjukhuset i Tammerfors eller hälsovårdscentralen på Åland.

Ett säkert system

Endast den sjukvårdspersonal som står i ett vårdförhållande till dig har rätt att gå in på dina sidor. Både Sjöström och Södö anser att patientdataarkivet är säkert.

- När man går in för att komplettera en patients uppgifter så får man frågor om varför man gör det och om man vårdar patienten i fråga. Patienten ser själv vem som varit inne i registret. Om det skulle visa sig att någon i östra Finland varit inne på dina sidor fast du aldrig vårdats där så har du rätt att få en förklaring, säger Pia-Maria Sjöström.