Kritik mot österbottnisk pälsfarm i Estland
Nykarlebyföretaget Norcar-BSB får kritik för djurhållningen på den farm som de bedriver i Estland. Bland annat saknas lyor. Företagets ordförande ser det hela som smutskastning och ett försök att förbjuda näringen helt.
Filmen är gjord av en estnisk atkivistorganisation, jämförbar med finländska Oikeutta eläimille. Den har förts vidare av djurrättsorganisationen Loomus som har fört den vidare till de estniska djurhållningsmyndigheterna.

Kritik mot österbottnisk farm i Estland
- Djuren saknade lyor att krypa in i, de saknade leksaker att bita i och möjligheten att vässa klorna. Det här omnämns som krav i den estniska lagstiftningen kring djurhushållning som trädde i kraft redan år 2010, säger Kadri Taperson, ordförande för Loomus.
Flytta farmer till Estland
Musiken är ödesmättad i filmen. Men djuren ser mer välmående ut än i tidigare aktivistfilmer. Kadri Taperson är ändå bekymrad. Hon är rädd för att myndigheterna går med på farmarnas kompromissförslag. Det kan, enligt henne, göra det mer attraktivt för finländska farmare att flytta till Estland.
Men det är ingen dans på rosor att bedriva pälsnäring i Estand, säger Börje Lindén från Vexala i Nykarleby. Han är ordförande för Norcar BSB, maskinföretaget som äger den enda stora farmen i Estland. Den ligger ett tjugotal kilometer väster om Tallinn, och det är den som kritiseras av djurrättsorganisationen.
Från Sovjettiden
Farmen är från 1930-talet. Den skapades under den sovjetiska tiden som en kolchos och har köpts upp i omgångar av österbottningar efter Sovjetunionens fall för drygt 20 år sedan.
- Vi har satsat ett par miljoner euro bara under de senaste åren för att göra allt enligt myndigheternas krav som till och med är strängare än i Finland. Farmen sysselsätter som mest hundra personer som vi anställt lokalt, men inte är lönerna så låga att det skulle löna sig. Man måste ha mer folk i stället, säger Börje Lindén.
Estland är ingen stor pälsproducent. Det finns omkring 200 000 pälsdjur totalt i landet. Av dem finns 170 000 på österbottningarnas farm i Karjakylä.
Där hålls ungefär 150 000 minkar och 20 000 rävar och farmen ägs av företaget Balti Karusnahk som ägs av Norcar-BSB, mest kända för sina minilastare.
"Gamla bilder"
Ordförande Börje Lindén har inte mycket till övers för den nya videofilmen eller för den djurskyddsanmälan som Loomus lämnade in för ett par dagar sedan.
- Bilderna är gamla och en del kommer från en pälsfarm som redan är stängd. De har blandat ihop allting. De försöker bara smutskasta, säger Lindén.
I fredags lämnade Loomus in en insamling med 10 000 namn till Estlands parlament. Målet är totalförbud för pälsnäringen, enligt Kadri Taperson.
Tänker bli kvar
Men enligt Börje Lindén är allt i ordning på farmen. Han har inte tänkt lägga ned i Estland.
- Det här är en del av deras kampanj att få till ett totalförbud mot pälsnäring i Estland.
- Vad är vårt alternativ i dagens läge? Om man nu har satsat 10-15 miljoner euro i farmen så vill man ju vara kvar.