Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tidsgränsen för avtalet om Irans kärnteknik skjuts upp

Från 2014
Uppdaterad 24.11.2014 20:05.

Det blir inget permanent avtal om Irans kärnteknikprogram före den tidsfrist som löper ut natten till tisdagen. I stället skjuts tidsgränsen upp till slutet av juni nästa år.

Natten till tisdagen löper tidsfristen ut för ett övergångsavtal om Irans kärnteknikprogram mellan Iran och säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar plus Tyskland. Meningen var att man skulle få till stånd ett permanent avtal innan tidsfristen löper ut. Det har nu misslyckats.

Enligt Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond gjordes ändå "betydande framsteg" under den senaste förhandlingsrundan i Wien. Utrikesministrarna från alla länder som deltar i förhandlingarna har varit på plats där under måndagen.

Nu har förhandlarna alltså beslutat att tidsfristen för det permanenta avtalet om Irans kärnteknikprogram skjuts upp ända till slutet av juni.

Hammond uppgav att förhandlingarna fortsätter redan under de närmaste veckorna och att man strävar efter att få till stånd ett ramavtal inom de närmaste tre månaderna. Sedan ska detaljerna i avtalet slipas fram till den nya tidsfristen.

Iran får tillgång till frysta medel

Under den här perioden får Iran tillgång till ungefär 700 miljoner dollar per månad av de iranska tillgångar som väst har fryst inom ramen för sanktionerna mot landet.

Omvärldens mål med förhandlingarna är att få garantier för att Iran inte kommer att utveckla kärnvapen och att landet kraftigt begränsar anrikningen av uran.

Iran, i sin tur, vill fortsätta anrika uran eftersom man anser sig behöva det för att producera energi. Iran hävdar att man använder uranet enbart för civil kärnkraft.

Innan man kan nå ett permanent avtal måste parterna komma överens om hur mycket anrikat uran Iran får tillverka och hur snabbt sanktionerna mot Iran ska avvecklas.

Irans kärnteknikprogram i sin nuvarande form blev känt år 2002 och sedan dess har det kontroversiella programmet orsakat en lång rad resolutioner, sanktioner och samtal.