Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kimitoön satsar på återvinningscentral

Från 2014
Uppdaterad 24.11.2014 16:05.
Arbetshandskar ligger på bordet.
Bild: Yle/Pekka Sipilä

Kimitoöns kommun har idag, måndag, beviljats ett EU-stöd för nya sysselsättningsprojekt på ön. Pengarna används bland annat till att planera och bygga upp en återvinningscentral på Kimitoön.

Kommunen har aktivt motarbetat arbetslösheten efter FN-steels konkurs och arbetslöshetsgraden har sjunkit från 11 till 8 procent i år. Bland annat har kommunen haft stor hjälp av sysselsättningsprojektet SYKO (sysselsättningskoordination i strukturomvandling). Nu får den lyckade satsningen en fortsättning, säger utvecklingschef Gilla Granberg.

- Det handlar om 200 000 euro i extern finansiering för att se till att arbetslösheten inte skjuter i höjden framöver.

Summan betalas ut över en period på tre år med start i januari. Målet är att utveckla ett nytt sysselsättningsprojekt som går under namnet "Arbetskompaniet". Nu ska en del av summan användas till att anställa en projektledare.

Kommunen planerar också att bygga en återvinningscentral på Kimitoön och det skulle skapa arbetstillfällen på sikt, tror Granberg.

- Det kommer att ta tid, två år har vi räknat med. Sedan ska återvinningscentralen hitta sin form och så får vi se till att den också finns kvar efter projekttiden.

Det är fortfarande oklart var återvinningscentralen ska byggas och hur många som får jobb via den. Planeringsarbetet inleds på allvar efter dagens positiva besked, berättar Granberg. Hon är särskilt glad över att kommunen lyckades säkra finansieringen för ett eget projekt eftersom EU-pengarna mer och mer styrs till samarbetsprojekt.

- Det var väldigt många projekt som nekades finansiering. Vi trodde i ett skede att vi inte skulle få bygga en egen helhet.