Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s försvarsminister avgår

Från 2014
Uppdaterad 24.11.2014 17:49.
USA:s avgående försvarsminister Chuck Hagel och president Barack Obama
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

USA:s försvarsminister Chuck Hagel avgår. Enligt New York Times avgår han "under påtryckningar". Källor i Vita Huset säger att Hagel inte sparkas, utan avgår av egen fri vilja.

New York Times var först ute med nyheten om försvarsminister Chuck Hagels avgång. Senare fick också nyhetsbyråer bekräftelse på att president Barack Obama kommer att tillkännage Hagels avgång senare på måndagen.

Enligt New York Times fattade Obama beslut om att be Hagel avgå efter en serie diskussioner under de två senaste veckorna.

"Dags för nytt ledarskap i Pentagon"

Beslutet ska delvis bero på att hotet från terrororganisationen Islamiska staten kräver andra typer av kunskaper än de som Hagel besitter. Demokraternas brakförlust i kongressvalet i november sporrade dessutom Obama att göra förändringar i sin stab.

Den källa som New York Times intervjuat säger ändå att Hagel inte sparkas. En anonym källa i Pentagon säger till nyhetsbyrån Reuters att både Obama och Hagel är överens om att ”det är dags för ett nytt ledarskap i Pentagon”.

Inskränkt roll i regeringen

Chuck Hagel är den enda republikanen i Obamas närmaste krets av säkerhetsrådgivare. Hagel var i likhet med Obama kritisk mot USA:s krig i Irak men enligt uppgift har hans roll i Vita Huset varit inskränkt.

Presidentens medarbetare har internt risat Hagel för att han inte varit aktivt involverad i de utrikespolitiska diskussionerna i regeringen. Hagel väckte dessutom frustration i Vita Huset då han i ett brev till Susan Rice, regeringens säkerhetspolitiska rådgivare, skrev att Obama borde tydligare artikulera hur regeringen ämnar handskas med Syriens president Bashar Assad.

Vem tar över efter Hagel?

En av förhandsfavoriterna att ersätta Hagel är Michéle Flournoy, som var närmaste rådgivare för den förre försvarsministern Leon Panetta under Obamas första presidentperiod. För närvarande är Flournoy VD för tankesmedjan Center for a New American Security. Ett annat hett namn är Ashton Carter, som fungerat som biträdande försvarsminister. Också senatorn Jack Reed har nämnts i spekulationerna.

Chuck Hagel kommer att fortsätta att jobba som försvarsminister tills man har bekräftat vem hans ersättare kommer att bli.