Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Parlamentet grillade Juncker

Från 2014
Uppdaterad 25.11.2014 09:22.
Jean-Claude Juncker
Bildtext Jean-Claude Juncker

Europaparlamentet debatterade på måndag kväll skatteparadis och kommissionsordföranden Jean-Claude Junckers trovärdighet. Det här efter att uppgifter framkommit om Luxemburg under Junckers ledning hade lockat multinationella bolag till landet med en procents skattesats.

Juncker stal miljarder av potentiella skatteinkomster från ett medlemsland och satte det i de multinationella bolagens fickor.

Parlamentet ska senare i veckan rösta om misstroende mot Juncker, men det är främst bara de EU-kritiska partierna som röstar för misstroende. Italienaren Marco Zanni tog initiativ till omröstningen.

- Som premiärminister för storfurstendömet Luxemburg stal Juncker miljarder av potentiella skatteinkomster från ett medlemsland och satte det i de multinationella bolagens fickor, ansåg den italienska meppen Marco Zanni från partiet femstjärnerörelsen.

Zanni, som tog initiativ till misstroendeomröstningen mot Juncker, anser att han är den värsta tänkbara bilden av Europa.

- Om du hade en smula dignitet så skulle du avgå. Du förtjänar inte att representera européerna, fortsatte Zanni.

Bildtext Sampo Terho

"Tvinga fram en förändring"

Juncker försvarades av sina egna. Den borgerliga EPP-gruppen påpekade att skattefrågorna hör till medlemsländernas egen kompetens.

Vänstern och De gröna vill inte gå med i de eu-kritiska gruppernas försök att avsätta Juncker även om de är kritiska till Luxemburg som skatteparadis.

- Nu har vi en stor chans att tvinga fram en förändring via en person som i 35 år har sysslat med de här frågorna. Och den möjligheten måste vi utnyttja fullt ut, anser Merja Kyllönen från Vänstern. Därför ska man inte försöka att avsätta Juncker för det kommer bara fler likadana i stället.

Sluta vänligen upp att såra mig. Det går fortfarande att såra mig, jag gör det som jag har lovat i denna kammare till hundra procent.

- Det handlar om Juncker på ett trovärdigt sätt kan leda kampen mot skatteplanering och skatteflykt, fastän det skedde i Luxemburg då han själv var premiärminister, under hans näsa, i åratal. Det skulle vara bättre att ha en kommissionsordförande som lever som han lär, säger för sin del Sampo Terho från den konservativa gruppen ECR. Terho röstar för ett misstroende mot Juncker på torsdag.

- Krisen med Luxemburgs skatteplanerande har skadat EU:s trovärdighet och kommissionens rätt fina start, för nu blev det bakslag, men via kriser föds något nytt. Det nya nu är att skattepolitiken kommer upp på agendan med skatteharmonisering, minimiskatter och liknande, anser socialdemokraten Liisa Jaakonsaari.

Kommunminister Henna Virkkunen, Saml
Bildtext Henna Virkkunen

Juncker lovar jobba mot skatteflykten

Junckers partisyster Henna Virkkunen vill ha mer informationsutbyte mellan länderna om skatteuppgifter, men...

- Det är ingen bra idé att skattenivån harmoniseras mellan EU-länderna, däremot att skattebasen är likadan i alla EU-länder, det vill säga att samma verksamheter beskattas, anser Virkkunen.

Juncker lovade att gå åt skatteflykten, men bad sedan om en sak.

- Sluta vänligen upp att såra mig. Det går fortfarande att såra mig, jag gör det som jag har lovat i denna kammare till hundra procent och enligt bästa förmåga, anser Jean-Claude Juncker.

Dan Ekholm i Strasbourg

Läs också:
MOT: Huhtamäki och SRV har avtalat om skatter med Luxemburg
Juncker ifrågasätts efter skatteavslöjanden
Stor läcka avslöjar skatteparadis i EU
ICIJ: Lucembourg Leaks
Video: Så funderar skatteplanering (på engelska)
"Juncker måste visa att han är emot skattesmitning"
Tuomioja: Förtroendet för Juncker beror på honom själv