Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Facken planerar gå samman - Akava utanför

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Team firar 120 år an finländsk fackrörelse.
Bild: Niklas Evers

Flera löntagarfack planerar att gå i hop för att få en starkare förhandlingsposition i förhållande till arbetsgivarcentralen EK.

Tidningen Helsingin Sanomat uppger att ledarna för löntagarcentralerna FFC och STTK samt en rad fackförbund på måndagskvällen höll hemliga överläggningar på hotell Torni i Helsingfors.

Enligt tidningen överväger man att antingen slå ihop de nuvarande löntagarcentralerna eller att bilda en större central av en del av förbunden.

Finland har idag tre löntagarcentraler: FFC, STTK och Akava. I fall de här centralerna går ihop får Finland en organisation med över två miljoner medlemmar.

Bildtext Lauri Lyly
Bild: Yle

Höjdare på plats

Helsingin Sanomat uppger att dess information om mötet i går kväll bygger på intervjuer med flera fristående källor.

På plats fanns fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lyly och tjänstemannacentralen STTK:s ordförande Antti Palola. Akademikercentralen Akavas ordförande Sture Fjäder var frånvarande, men ett mindre antal Akava-förbund var representerade.

Planer på en storfusion inom fackföreningsrörelsen har lagts fram tidigare, men enligt Helsingin Sanomat är det första gången som ett konkret möte på så här hög nivå har hållits i frågan.

På tisdag samlas åtminstone Metallförbundets fullmäktige och servicefacket PAM:s styrelse för att diskutera en eventuell sammanslagning.

FHT:s ordförande Sture Fjäder
Bildtext Sture Fjäder
Bild: SEFE

Akava: Vi är inte med

Akademikercentralen Akava tänker inte gå med i en möjlig fackfusion.

De högt utbildade arbetstagarna behöver också i fortsättningen en centralorganisation som övervakar deras intressen, slår Akava fast i ett pressmeddelande.

- I olika uppgörelser har vi redan sett att det är svårt att hitta gemensamma målsättningar för alla arbetstagargrupper. Med en enda centralorganisation hotar de utbildades röst att drunkna helt. Den senaste tiden har det blivit väldigt klart att Akava är den enda centralorganisationen som för de utbildades talan, säger Akavas ordförande Sture Fjäder.

Enligt Fjäder är det ändå troligt att Finland inom en snar framtid har endast två fackliga centralorganisationer.