Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland ett av de mest attraktiva gruvländerna

Från 2014
Talvivaara gruvan vinter

Talvivaaras problem och konkurs har kastat sin skugga över gruvbranschen, säger Arbets- och näringsministeriet i sin branschrapport för gruvindustrin. Trots det hör Finland till de mest attraktiva gruvländerna i världen.

Ministeriet listar geologisk kunskap, god malmpotential, fungerande infrastruktur, hög utbildningsnivå och det stabila samhället som Finlands styrkor i gruvkonkurrensen.

Däremot minskar de långa tillståndsprocesserna, beskattningen och samhällets negativa inställning till gruvor investerarnas intresse för Finland.

Just nu håller ingen ny gruva på att startas upp i Finland.

Arbets- och näringsministeriets rapport påminner om att mineralprospekteringen ofta tar tiotals år. Därför kan öppnandet av en ny gruva skjutas upp med till och med tio år under lågkonjunkturer.

En fjärdedel av jobben försvinner

I fjol omsatte produktionen av metall- och industrimineraler omkring 1,5 miljarder euro i Finland. Produktionen sysselsatte direkt omkring 3 000 personer.

Talvivaaras konkurs gör att upp till 700 av de här jobben försvinner. Staten förlorar 200 miljoner euro på konkursen, beräknar rapporten. Därtill kommer kostnaderna för eftervården som kan bli stora.

Enligt företagsbarometern för små och medelstora företag var gruvbranschens utsikter ändå relativt goda. Över en femtedel av företagen inom branschen bedömde att deras personal kommer att växa nästa år.

Läs också:
Vapaavuori: Överdrivet om Talvivaarafinansiering
Ministrar besökte Talvivaara
Talvivaaras gruvbolag i konkurs
"Staten tar över Talvivaara"
"Talvivaarasanering jämförbar med konkurs"
Long Play: Talvivaaras ledning kände tidigt till miljöproblemen
Krisande Talvivaaras vd hade miljoninkomster