Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Våld mot kvinnor: Många tabun måste brytas

Från 2014
Uppdaterad 26.11.2014 10:09.
2 min

- Det viktigaste i det här arbetet är att tala om våldet, inte tiga om det, säger Bert Bjarland, som drar samtalsgrupper för män. Tiger man är man medbrottsling, funderar han. Man låter det fortgå eftersom man inte är delaktig.

Bjarland betonar att hela den finska mansrollen är problematisk och tuff, eftersom finska män kan ha svårt att visa känslor - och då de gör det blir det lätt våldsamt.

Den internationella FN-dagen som uppmärksammar våld mot kvinnor firas den 25 november varje år. Ljus tändes vid ett femtiotal tillställningar runtom i landet för att uppmärksamma våldet i familjerna - och hedra de 16 kvinnor som dödades av sina män eller expartners i fjol.

Förfärlig statistik

- Statistiken om våld mot kvinnor är förfärlig, säger viceordförande Anna Jungner-Nordgren vid Svenska kvinnoförbundet. Var sjätte minut misshandlas en kvinna av sin partner. 20 kvinnor dör årligen.

Hon betonar att man måste komma bort från tabun gällande våld. Våld i hemmet är ingen privat angelägenhet.

Statistik är viktigt men ännu viktigare är att komma åt förövarna och det förebyggande arbetet.

- Man har öronmärkt åtta miljoner euro för skyddshemmen och med den summan kan vi inte upprätthålla de skyddshem vi har i dag, säger hon.

- Jag skulle vilja att den här frågan skulle finnas högt på den politiska agendan i kommande val, fastslår Jungner-Nordgren.

"Våldskulturen går att åtgärda"

Aija Salo, som är verksamhetsledare för Seta (Organisationen för sexuellt likaberättigande) är för tillfället tjänstledig för tillfället men är en av dem lägger ner ett ljus vid Narinken.

- Här läser vi om de här kvinnogestalternas sorgliga historier. Vi måste ändå komma ihåg att det inte är fråga om enstaka individer, utan en strukturell våldskultur som går att åtgärda.

- Jag hoppas att regeringen sätter mera pengar på prevention, särskilt gällande könsbaserat våld och våld mot kvinnor, säger Setas verksamhetsledare Aija Salo.

Skyddshemmens finansiering måste tryggas

Det viktigaste under temadagen är för oss att trygga skyddshemmens ekonomi, betonar verksamhetsledare Karola Grönlund vid huvudstadens skyddshem. Vi är mycket oroliga över läget.

Staten har reserverat otillräckligt med pengar för nästa år och som det nu är tryggas inte skyddshemmens verksamhet.

Grönlund säger att det i dag finns 120 skyddshemsplatser, ojämnt spridda i landet medan rekommendationerna är 500 platser i Finland. Vägen dit är ännu lång.

- Det är svårt att förklara varför kvinnor nu har tagit till våld mot sina familjer, funderar Grönlund men betonar att alla människor har aggressivitet inom sig.

Skammen sitter djupt

Det finns många tabun kring familjevåld, varken förövare eller offer vågar tala. Det är ytterst tabubelagt i vårt samhälle, fortfarande. Det är ingen skam att be om hjälp.

- Det finns hjälp, våga ta emot vår hjälp, vädjar Grönlund. Skammen finns djupt inom oss. Vi vet att vi kan hjälpa hela familjer, män, barn och unga - ta kontakt!

Temadagen för att uppmärksamma våldet mot kvinnor ordnas av Det nationella våldsobservatoriet, kvinnoorganisationerna, Människorättsförbundet, Amnesty och Skyddshemsförbundet.

Läs mera:
Hundratusentals kvinnor utsatta för våld
Många organisationer är oroliga över stödtjänsternas framtid
Kansallinen väkivaltaobservatorio