Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tre ser på vår tid

Från 2014
Uppdaterad 26.11.2014 10:01.
Lilga Kovanko, Sue Lemström, Anna Hultin
Bildtext Lilga Kovanko, Sue Lemström och Anna Hultin i Radioteaterns Tre historier.
Bild: YLE, Jessica Edén

Radioteatern gav tre författare, Tove Appelgren, Merete Mazzarella och Kjell Lindblad, fria händer och femton minuter var, med uppdrag att skriva något om vår tid och vårt samhälle. Vi var nyfikna på hur de – tiden, samhället – kunde tänkas se ut, iakttagna genom tre mycket olika författartemperament.

De tre författarna har skrivit var sin kortpjäs som alla sänds under onsdagskvällen och ett står klart – det är tre väldigt olika berättelser som får dela på sändningstiden. Uppskruvad satir möter lågmäld monolog som möter mångbottnad dystopi.

Det är Tove Appelgren som står för satiren och i hennes MyPoop möter vi ett medelålders par som har hittat en ny hobby. En blogg med magstarkt innehåll och rekordmånga följare, som gett deras liv mål och mening. Tove Appelgren drar sig inte för det drastiska när hon gisslar sina karaktärer Ester och Svejk – säkert två av de mest osympatiska karikatyrer som nånsin satt sin fot i en radiopjäs. Och ändå så igenkännbara.

Radioteatern: Bakom kulisserna i MyPoop - Spela upp på Arenan

Merete Mazzarella, just nu aktuell med sin bok om Mary Shelley och Frankenstein, låter i sin monolog Noterat en pensionerad läkare göra en närläsning av tidningarnas smånotiser. ”Det var som pensionerad jag fastnade i notiserna. Till en början uppfattade jag dem som nöjsam kuriosa” konstaterar hon – bara för att småningom inse att de har börjat gå under huden på henne. Kanske för att de i själva verket avslöjar så mycket om vår tid och våra värderingar?

I Kjell Lindblads suggestiva och kusligt aktuella dystopi Språk är det en åldrande författare som har ordet. Hon har i 60 år gett ut sina böcker ” först på det ena förlaget och sen på det andra som blev det enda”. Nu är hon inte längre önskvärd. Hennes böcker säljer inte längre. Hon själv säljer inte längre. ”Så enkelt är det.” Men det hela stannar inte vid förlagsvärlden. För det handlar också om det ena språket och det andra språket. Som blev det enda.

Radioteatern: Tre historier: MyPoop, Noterat och Språk

Programmet är inte längre tillgängligt

Jessica Edén har regisserat de tre kortpjäserna och Niko Ingman står för den tekniska regin. I rollerna hör vi Anna Hultin, Christian Lindroos, Linda Mattsson, Mikael Strömberg (MyPoop), Lilga Kovanko (Noterat), Sue Lemström, Sonja Ahlfors och Rabbe Smedlund (Språk). Produktionskoordinator var Sonja Loikkanen. Produktion: Svenska Yle Fakta och Fiktion 2014.

Radio Vega onsdag 26.11 kl. 21.05 och därefter 30 dagar på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan