Första finlandssvenskan på Mount Everest
Att bestiga ett berg på 8000 meters höjd är alltid en medveten risk. Det säger Mia Graeffe som är första finländska kvinnan som bestigit Mount Everest från norra sidan. Men det är där hon är lycklig. Myteriet träffade Mia och pratade om varför Mount Everest aldrig var en dröm för henne.

Myteriet: Mia Graeffe - första finlandssvenska kvinnan på Mount Everest
Varje gång Mia ger sig iväg på en ny expedition ser hon till att lämna ”huset i ordning”, så att säga, om något mot förmodan skulle gå snett.
- Jag tänker på det varje gång jag åker. Men jag klättrar inte på grund av risken, utan jag gör det för att jag är lycklig uppe i bergen. Mest tänker jag på min familj, för de har inte valt att jag klättrar. Man kan aldrig förbereda sina nära och kära på om något skulle hända, säger Mia.
Mount Everest ingen dröm
Mount Everest fanns aldrig på Mias lista över drömberg att bestiga. Hon hade bestigit toppen av Lhotse som är ett tekniskt sett mer utmanande berg på 8000 meters höjd. Efter det ville hon bestiga ett till 8000 meters berg, men då kom vardagsjobbet emot.
Min arbetsgivare ville först inte bevilja ledig tid för min expedition. Då tänkte jag att okej, jag kollar vad de säger om jag ansöker om ledig tid för att bestiga Mount Everest.
- Min arbetsgivare ville först inte bevilja ledig tid för min expedition. Då tänkte jag att okej, jag kollar vad de säger om jag ansöker om ledig tid för att bestiga Mount Everest. Då lyckades det mittiallt, skrattar Mia.
I och med att Mount Everest bär titeln världens högsta bergstopp har det också blivit världens mest omtalade bestigningsmål.
- Klart att det är tungt och man kan inte säga att det i något hänseende är lätt, men det är tekniskt sett mindre krävande och man kan bestiga berget i färre etapper. Och visst var det värt det. Det var alldeles otroligt vackert uppe på toppen.
Du får vad du betalar för
För att bestiga Mount Everest är du tvungen att betala skatter i form av ett klättringslov som kostar omkring 10 000 dollar. Du kan sedan lägga ut allt mellan 10 000 till 100 000 euro för själva bestigningen av Mount Everest. Priset beror på hur mycket bekvämligheter du vill ha uppe på berget.
- Vill du ha värme i tältet, elektricitet eller människor som bär dina saker; allt är möjligt. Jag besteg berget från Kina och därifrån var det lite billigare. När jag besteg Lhotse kostade lovet omkring 2 000 dollar. Mount Everest är så populärt att det går att kräva högre pris. Jag valde den allra billigaste expeditionen som kostade mig omkring 20 000 euro.
När vi närmade oss toppen kilade ett kinesiskt filmteam förbi oss. Jag vet inte vem det var men jag fick bilden av att det var frågan om en kinesisk popstjärna som filmade något inslag om att bestiga Mount Everest.
Tre duschar på två månader
Expeditionen räckte 58 dagar. Det går inte alltid att förutspå alla utmaningar. Turismen och ”bucketlist”-fenomenet var något Mia stötte på i oväntad form uppe på toppen.
- När vi närmade oss toppen kilade ett kinesiskt filmteam förbi oss. Jag vet inte vem det var men jag fick bilden av att det var frågan om en kinesisk popstjärna som filmade något inslag om att bestiga Mount Everest. Den betjäningen som hon fick på berget var något jag aldrig har sett förut. Vi var sedan tvungna att vänta intill toppen när hon skulle ge en radiointervju där. När vi kom ner till lägret så väntade ett sminkteam på henne också. Jag tror inte det blev en helt verklighetstrogen bild för tv-tittarna av hur det är att bestiga ett berg på 8000 meters höjd, säger Mia.
Längtan efter toa och varmt kaffe
Den viktigaste egenskapen att ha med sig uppe i bergen är en hög tröskel för obehag. Det här är något som speciellt finländare är ganska väl förberedda på. Mias främsta råd till dig som vill prova på att bestiga världens högsta berg är att testa dina gränser i förväg för att kolla vilka situationer gör dig obekväm.
- När jag träffar klättrare från olika länder så är det tydligt att vi finländare har mycket att vinna på att många av oss är vana vid skärgårdsliv och utedass. Många klättrare från andra länder kan redan tycka att en utomhustoalett är äckligt. Du kommer att uppleva och se så mycket mer obehagligt och obekvämt uppe på berget så det hjälper dig om du har en hög tolerans för obekväma situationer.
Varje gång jag stiger in i en varm dusch tänker jag på hur skönt det är. Under min femtioåtta dagar långa expedition fick jag duscha tre gånger.
Trots att Mia är hårdhudad, inte räds för att jogga i slask och regn eller sova fastkedjad i säkerhetssäle med fötterna dinglande mot ett rakt stup på tusentals meters höjd, finns det ändå saker som hon uppskattar hemma i vardagen.
- Varje gång jag stiger in i en varm dusch tänker jag på hur skönt det är. Under min femtioåtta dagar långa expedition fick jag duscha tre gånger. Att använda en riktig toalett är också något jag uppskattar hemma. Och varmt kaffe!
Döden är synlig
Men utöver det begränsade naturlivet finns det ännu obehagligare saker med att ge sig iväg på en expedition som Mount Everest. Mia berättar att rutinerade bergsklättrare är förberedda på olyckor uppe i fjällen, men det kommer alltid som en lika stor chock när man får se det med egna ögon.
- Vi pratar mycket om det i lägren med andra klättrare. Men när vi besteg Mount Everest så såg vi ett lik: personen hade dött natten innan och vi hade träffat honom i lägret morgonen före. Därför var vi inte förberedda på det och det kom som en chock. Det är obehagligt att se ett lik förfruset och fastspänd i sina rep från klättringen. Man börjar nog alltid tänka lite annorlunda när man ser sådant. Det sätter saker i perspektiv.
Mia är en rutinerad bergsklättrare, men i vardagen arbetar hon som flygvärdinna. För Mia är det här en fungerande kombination.
Vägen ner blev till slut en 26 timmar lång klättring i ett sträck. Våra läger var förstörda av vinden, så alla tält där vi tänkt vila en stund var nedrivna.
- Jag är van vid att ha göra med olika slags människor och kommer lätt överens med folk. Det har man också nytta av uppe i bergen där man träffar alla möjliga speciella personligheter, säger Mia.
MacGyver men på riktigt
Det hjälper också att vara bra på stresshantering. Vägen upp till bergstoppen är oftast lättare än nedstigningen. På vägen upp kan du välja att vända om, men på vägen ner så har du bara ett alternativ.
- Vägen ner blev till slut en 26 timmar lång klättring i ett sträck. Våra läger var förstörda av vinden, så alla tält där vi tänkt vila en stund var nedrivna. Vi hade en liter vatten per man, men en i vår expeditionsgrupp var skadad så jag var tvungen att ge en halv liter extra.
Ett drygt dygns klättring utan sömn, mat och med bara en halv liter vatten: det låter som ett avsnitt av MacGyver. Men människans överlevnadsinstinkt är omätbar.
- När du känner att du inte längre orkar så orkar du lika länge till. Vi har alla den där styrkan inom oss, det gäller bara att gräva fram den vid rätt tillfälle, säger Mia.
Hör hela intervjun med Mia i Myteriets specialpodd. Där får du veta vad Mia inte vågade göra uppe på toppen av Mount Everest och varför hon som klättrat till extrema höjder aldrig i livet skulle våga hoppa bungee-hopp.