Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ärkebiskopen: Kyrkan kan avsäga sig vigselrätt

Från 2014
Uppdaterad 25.11.2014 19:28.
Ärkebiskop Kari Mäkinen.
Bildtext Ärkebiskop Kari Mäkinen anser att det är positivt att medborgarinitiativet ruskat om diskussionen inom kyrkan.
Bild: Lehtikuva

Den evangelisk-lutherska kyrkans ärkebiskop Kari Mäkinen anser att det är möjligt för kyrkan att avsäga sig sin nuvarande officiella vigselrätt.

Riksdagen röstar på fredag om medborgarinitiativet, där man föreslår ändringar i den nuvarande äktenskapslagstiftningen.

I medborgarinitiativet föreslås att lagen ändras så att förhållandet mellan personer som är av samma kön får samma status som äktenskapet mellan personer av olika kön.

Tre scenarier på lång sikt

I ett inlägg på Facebook skriver ärkebiskop Kari Mäkinen att kyrkan har tre alternativ att välja mellan på lång sikt, om riksdagen godkänner ändringarna i äktenskapslagen.

Det första scenariot är att kyrkan behåller sin vigselrätt på samma premisser som förut. Då skulle heteropar fortfarande ha möjlighet till en kyrklig vigsel, men inte homosexuella. Då skulle äktenskapsbegreppet skilja sig i lagstiftningen och den kyrkliga vigseln.

I det andra scenariot avsäger sig kyrkan sin vigselrätt. Kyrkan kan välsigna ett äktenskap som ingåtts på magistrat, och då måste man komma fram till huruvida man ska välsigna både hetero- och homoäktenskap.

I det tredje scenariot behåller kyrkan sig vigselrätt och breddar sin syn på äktenskapet till att omfatta också förhållanden mellan personer av samma kön.

"Inte en åsiktsfråga"

Hur det än går så måste kyrkan i lugn och ro sätta sig in i äktenskapsteologin och hitta sin egen väg, skriver Mäkinen. Han skriver också att det är välkommet att medborgarinitiativet ruskat om den kyrkliga diskussionen. Det har hörts anföranden både för och emot inom kyrkan.

Oberoende av resultatet i riksdagens omröstning så är det viktigt att försvara regnbågspar- och familjer. Det är för Mäkinen inte en åsiktsfråga, utan handlar om frågan om människovärdet som stiger ur den kristna tron.

Det har i diskussionen också uppstått hotbilder. Därför, skriver Mäkinen, är det nödvändigt att konstatera, att i fall lagändringen går igenom, så förlorar inget äktenskap sitt värde och inget barns ställning försvagas.

I fall lagförslaget inte går igenom, kommer försvarandet av de sexuella minoriteternas ställning inte att stanna upp. Det kommer att fortsätta och det har skett och kommer att ske förändringar i attityderna, skriver Mäkinen.

Tidigare i år sade Borgå stifts biskop Björn Vikström att kyrkan borde överväga att ge ifrån sig vigselrätten.

Visa inlägget på Facebook

Diskussion om artikeln