Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Vi vill känna oss som likvärdiga människor”

Från 2014
Uppdaterad 27.11.2014 09:00.
Homopar, Helsingfors 2009
Bildtext Ska samkönade par få rätt att gifta sig?

Camilla Kronqvist och Anders Ahlbäck ser bara ett acceptabelt resultat när riksdagen röstar om en könsneutral äktenskapslag. De lever båda tillsammans med en partner av samma kön och menar att det är fullständigt självklart att samkönade par ska få gifta sig.

Programmet är inte längre tillgängligt

Åboborna Anders Ahlbäck och Camilla Kronqvist har följt med långdansen kring en könsneutral äktenskapslag med blandade känslor. Kronqvist menar att det är frustrerande att samma argument slängs fram gång på gång.

Programmet är inte längre tillgängligt

– Det väcker en väldigt betryckt känsla och på ett djupare plan en viss oro om det samhälle vi lever i. I de senaste debattinläggen har man gått ut för att skuldbelägga en liten minoritet för egentligen allt som är fel i samhället, och att man börjar söka syndabockar är en väldigt farlig samhällsutveckling.

– Det är lite skrämmande att det fortfarande finns sådana här väldigt känslosamma och märkliga argument, att folk inte kommit tillrätta med de här frågorna på ett bättre sätt, säger Kronqvist.

– På sätt och vis känner man en viss glädje över att saken är på tapeten och att det ser bättre ut än någonsin, fortsätter Ahlbäck. Men samtidigt känner man också en trötthet och uppgivenhet, att håller vi fortfarande på och tjafsar om det här, ska det nu vara så jäkla svårt?

”En självklar mänsklig rättighet”

Båda Kronqvist och Ahlbäck lever i registrerade partnerskap, något som varit möjligt i Finland i tolv års tid. Finland är det enda landet i Norden som inte ännu tillåter samkönade par att gifta sig, men om den nya äktenskapslagen implementeras kommer såväl Kronqvist som Ahlbäck att ”uppgradera” sina förhållanden.

Anders Ahlbäck
Bildtext Anders Ahlbäck är urled på hela diskussionen kring samkönade äktenskap.

– Jag talar redan nu om vårt äktenskap, jag talar om att vi gifte oss 2008, för det är det som det innebär för mig. Rent formellt ingick vi ett registrerat partnerskap, men det låter ju ungefär som om man skulle betala skatten på sin hund, säger Ahlbäck.

Ahlbäck, till vardags genusforskare vid Åbo Akademi, vill framför allt att en lagändring skulle bidra till en atmosfär i Finland där samkönade äktenskap upplevdes som något naturligt. Han säger att han förstått att många konservativa är trötta på att frågan diskuteras så frekvent.

– Men det är ju vi homosexuella också! Inte tycker vi heller att samkönade par är något som ska vara föremål för samhällelig debatt. Vi vill ha lika rättigheter och tycker man kunde ägna sig åt mer åt relevanta frågor och riktiga problem i samhället i stället för att använda en massa tid och energi på en struntfråga, som borde vara en självklar mänsklig rättighet.

– Det finns ingen rimlig orsak att förvägra samkönade par samma status och samma rättigheter som heterosexuella par i ett modernt och liberalt samhälle. Om vi tänker hålla oss som en del av Västeuropa ser jag inte poängen med den här oändliga avvärjningsstriden som de konservativa för, säger Ahlbäck.

En mobbarmentalitet kring homosexuella

Camilla Kronqvist, även hon ÅA-forskare, kallar en könsneutral äktenskapslag för en statusuppdatering mer än något annat. Men det symboliska värdet ska inte förringas, poängterar hon, och påminner om vikten av att homosexuella inte längre ska behöva känna sig diskriminerade.

Camilla Kronqvist, forskare vid ÅA, november 2014
Bildtext Camilla Kronqvist säger att hon skulle bli väldigt ledsen om riksdagen röstar nej.

– När det är frågan om min kärlek och det djupaste som äktenskapet handlar om, löftet att leva med någon annan, älska den i nöd och lust, tänka att man lever med den tills döden skiljer oss åt – det här lagstiftar vi inte om, säger Kronqvist.

– Jag skulle säga att det finns en mobbarmentalitet kring homosexuella. Man får göra sig löjlig över dem och hitta på roliga argument, och det skulle vara väldigt viktigt att det fanns statligt stöd för att ”nä, det här är inte okej”. Lite grann känns det nu som om vi lever i en bakåtsträvande nation.

Också Ahlbäck betonar symbolvärdet i frågan. Han menar att allt roende och hopande gett en tydlig fingervisning på att det finns en stark politisk vilja i Finland för att neka samkönade par likvärdig status.

– Signalen är oundvikligen att vi är lite sämre, vi ska hållas i marginalen och vara tacksamma om man tolererar oss. Tolerans är på något vis ett äckligt begrepp i det här sammanhanget, för det antyder ju att det finns en norm som vi avviker från, men vi är inte avvikande, vi är helt vanliga människor.

– Fastän det må se ut som ett pennstreck på ett papper, så är det för väldigt många människor en jättestor grej som symbolhandling att från statens håll säga att ”okej, ni är alla lika goda medborgare, föräldrar och människor”, säger Ahlbäck.

Adoptionsrätten väldigt viktig

Förutom den symboliska markeringen skulle en könsneutral äktenskapslag även ge samkönade par en hel del konkret. De skulle få rätt att gifta sig, adoptera och ta ett gemensamt efternamn. Camilla Kronqvist har redan barn med sin partner och hon betonar att könet inte har något att göra med hur man är som förälder.

Tahdon 2013-pinser, 2014
Bildtext Kampanjrörelsen Tahdon 2013 (Ja 2013) har fört fram frågan om en könsneutral äktenskapslag.

– Det handlar om hur bra vi kan älska våra barn och leva upp till kravet att vara goda föräldrar i vår vardag. Det att någon bryr sig om sina barn och vill uppfostra en ny generation människor till världen är i grunden en positiv sak, säger Kronqvist.

– Plus att hela argumentationen om att ett barn behöver en mamma och en pappa gör att man undrar på vilket århundrade de här människorna lever, fortsätter Ahlbäck. Om man tittar ut i Finland idag är vi ljusår från det gamla idealet att alla familjer består av en man och en kvinna som lever tillsammans hela sitt liv.

– Det finns en massa familjeformer där ute. Det finns en massa ensamstående föräldrar, säger man att de inte klarar av att uppfostra balanserade och lyckliga barn? Det finns en massa barn som redan nu lever med samkönade föräldrar, säger man att de här familjerna inte fungerar? Det finns inga vetenskapliga belägg för det här.

Riksdagen röstar om medborgarinitiativet om en könsneutral äktenskapslag på fredag. Omröstningen förväntas bli oerhört jämn och i riksdagens lagutskott vann motståndarna med en rösts marginal. Ifall det blir ett ”ja” innebär det med allra största sannolikhet att ärendet förs i hamn efter vårens riksdagsval.

Läs också:
Flertalet partiledare stöder könsneutrala äktenskap
Också präster tycker att kyrkan kan ge ifrån sig vigselrätten
Ärkebiskop: Kyrkan kan avsäga sig vigselrätt
Lagutskottet: Nej till lag om könsneutrala äktenskap
Yles enkät: Jämn omröstning i riksdagen