Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fettlever allt vanligare i Finland

Från 2014
Uppdaterad 25.11.2014 22:22.
En hamburgare med franska potatisar
Bild: Tuula Nyberg

Alkoholen är inte längre den värsta fienden för finländarens lever. Fettlever, som innebär att fetter samlas i levercellerna, är en sjukdom som i värsta fall leder till en obotlig infektion.

- Finländarna dricker fortfarande för mycket, men nu är problemet också att folk äter för mycket, säger gastroenterolog Tarmo Koivisto.

Enligt Koivisto kommer finländarna hack i häl efter amerikanerna vad gäller övervikt.

Levern kan länge fungera normalt med för mycket fett och gifter. Men när problemen sedan hopar sig finns det inte mycket man kan göra.

- Levern måste gå i ganska dåligt skick innan det uppstår problem, men när det sker så finns det sedan problem så det räcker och blir över. Då man förlorar leverns fuktionsduglighet går det inte att ersätta på något sätt, säger Koivisto.

Hos vissa människor samlas övervikten i magen, medan en del lyckligt lottade kvinnor samlar fett på låren. Då man samlar fett i magen, påverkar det också levern, vilket är ett problem, säger Koivisto.

I små mängder påverkar fettet inte leverns funktion. Ibland blir den ändå infekterad på grund av fettet. Det här gäller cirka 5-10 procent av dem som lider av fettlever, enligt Koivisto.

Vanligt bland barn och unga

För mycket fett är inte endast leverns problem, utan det leder också till problem för hjärtat och blodkärlen.

- Om fettlevern utvecklas till skrumplever, så finns det inte mycket man kan göra. I USA görs de flesta levertransplantationerna på grund av skrumplever som orsakats av fettlever, säger Koivisto.

Det mest alarmerande är att fettlever nuförtiden också är en vanlig sjukdom bland barn och unga. Enligt Koivisto tar många barn tar efter det som föräldrarna äter.

För att undvika fettlever bör man ha måtta med alkoholintaget och ätandet och undvika snabba kolhydrater.

Gastroenterolog Tarmo Koivisto uppmanar att utöver kosten också fästa vikt vid motion.

- Det är viktigt med motion. En människa som rör på sig är på gott humör och har också annat göra än att äta.

Yle uutiset/Klaudia Käkelä

Diskussion om artikeln